Schoonmaakdoekjes, babydoekjes en vochtig toiletpapier horen niet in het riool maar in de prullenbak. Spoel deze doekjes niet door het toilet. Zo voorkomen we met elkaar verstoppingen van het riool.

Door de voorzorgen die wij nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het aantal keren dat het riool in Maassluis verstopt raakte flink toegenomen. Vochtig toiletpapier, babydoekjes en doekjes voor het schoonmaken van deurklinken, handvatten et cetera die door de wc worden gespoeld zijn de grote boosdoeners van deze extra verstoppingen. Deze doekjes breken niet af en blijven dus aanwezig in het riool.

Waterschade

De doekjes kunnen terechtkomen in de pompen en kleppen van het afvoersysteem. Hierdoor kan het water niet goed worden afgevoerd. Met als gevolg dat het water in toiletten kan gaan borrelen en omhoog kan komen, waardoor er lekkages en schade aan de vloer kunnen ontstaan. En zelfs hele straten onder water kunnen lopen.

Niet doorspoelbaar

Vaak staat op de verpakking van de doekjes dat deze door de wc gespoeld kunnen worden. Officieel voldoen de doekjes aan de fabrikantentest voor doorspoelbaarheid. Toch blijkt in de praktijk dat ze nog onvoldoende zijn afgebroken waardoor de verstoppingen ontstaan.

Meer informatie: daaromnietinhetriool.nl.