Paul en Ria van Deventer ruimen iedere maand zwerfafval op met een groep vrijwilligers (Fotograaf Annette Moerman).

Het begon 15 jaar geleden. Iedere keer als Paul van Deventer ging hardlopen langs het Scheur ergerde hij zich enorm aan alle rotzooi die daar lag. "{Toen heb ik een oproep geplaatst in De Schakel", vertelt hij. "Ik wilde graag samen met anderen op regelmatige basis het zwerfafval langs de Nieuwe Waterweg opruimen. Zo is de Werkgroep Vrijwillige Zwerfafval Opruimers ontstaan."

"Inmiddels zijn we al vele jaren actief. Iedere eerste zaterdag van de maand verwijderen we met zo’n vijftien mensen het zwerfvuil langs de Nieuwe Waterweg."

Schandalig

"Het is natuurlijk schandalig dat wij die rommel moeten opruimen", zegt Paul. "Dat hoort niet. Hou je rotzooi bij je. Of gooi het in een prullenbak. Het meeste zwerfvuil, zo'n 90%, komt uit het water. Met name met een zuidwestenwind blijft het achter op de oever en waait het naar de grasvelden en het Sterrenbos. De rest komt van passanten en vissers. Maar er is ook positief nieuws: door de jaren heen is de troep langs het water wel afgenomen. We verzamelen nu aanzienlijk minder zwerfafval dan vroeger."

Investeren in duurzaamheid

Paul denkt dat er toch wat meer bewustzijn bij de mensen is ontstaan. "Vroeger was men over het algemeen nog niet zo bezig met milieu. Nu beseffen met name de jongeren dat we echt zuinig moeten zijn op onze aarde. En dat we moeten blijven investeren in duurzaamheid, anders gaan we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs nooit halen. Dit betekent onder meer dat we onze CO2-uitstoot drastisch moeten verminderen."

Eigen straatje schoonhouden

Terug naar Werkgroep Vrijwillige Zwerfafval Opruimers. "Recent zijn we weer op pad geweest en hebben we 10 vuilniszakken vol met troep opgeruimd", vertelt Paul. "Vanzelfsprekend houden we ons aan de geldende coronamaatregelen. We blijven op afstand van elkaar terwijl we opruimen. Iedere vrijwilliger beschikt over zijn of haar eigen materiaal: handschoenen, grijpers, vuilniszakken et cetera. Dit krijgen we van de gemeente. De samenwerking verloopt heel prettig. Steeds meer inwoners van Maassluis lopen met een grijper in de woonwijk om hun eigen straatje schoon te houden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Maassluis de schoonste stad van Nederland wordt."

Duurzaamheid: wat je doet telt!

Maassluis steeds duurzamer maken is belangrijk. Gelukkig zijn veel inwoners al duurzaam bezig. Daar zijn we als gemeente trots op. Daarom zetten we deze betrokken Maassluizers graag even in het zonnetje. In de rubriek 'Wat je doet telt', laten we zien dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om van Maassluis een duurzame en milieuvriendelijke gemeente te maken. De mensen die hier aan het woord komen, ontvangen van ons een duurzaam bedankje.