Beregszász (Oekraïne)

De Oekraïense gemeente Beregszász telt iets meer dan 26.000 inwoners. De stad ligt op slechts enkele kilometers van de Hongaarse grens en ruim 76% van de bevolking heeft heeft een Hongaarse afkomst. Voor 1918 behoorde de stad tot Oostenrijk-Hongarije, van 1918 tot 1938 tot Tsjechoslowakije, tussen 1938 en 1944 weer tot Hongarije, van 1944 tot 1991 tot de Sovjet-Unie en vanaf 1991 tot de republiek Oekraïne.

Stedenband

Het vriendschapsverdrag tussen Beregszász en Maassluis werd in 2001 getekend. De band tussen de steden gaat echter terug tot de burgeroorlog in Joegoslavië aan het begin van de jaren negentig. Als gevolg van de oorlog weken vele vluchtelingen uit naar Hongarije. In die jaren ontstonden in Nederland vele initiatieven om hulpgoederen in te zamelen voor de vluchtelingen. Zo ook in Maassluis, waar door een aantal leden van de Nederlands Gereformeerde Kerk een spontane inzamelingsactie werd georganiseerd. Na enkele jaren kregen de Maassluizers het advies om te gaan helpen in Subkarpaten, een regio die vroeger Hongaars was maar nu tot Oekraïne behoort. Enkele maanden later werd een voedselpakkettenactie georganiseerd onder de naam “Actie Kerstgroet”. Sindsdien wordt de Actie Kerstgroet (AK) elk jaar gehouden in Maassluis en omgeving.

De stedenband tussen Maassluis en Beregszász  is ontstaan vanuit de humanitaire hulpverlening door Stichting AK aan de noodlijdende inwoners van Beregszász en omgeving. Naast hulp ter leniging van primaire levensbehoeftes als voedsel en kleding wordt ook structurele hulp verleend. De Stichting AK biedt financiële en materiële ondersteuning bij kleinschalige werkgelegeheids-, ontwikkelings-, en adoptieprojecten en faciliteert deze met expertise en het sturen van medische en technische hulpgoederen.

Meer informatie

Werkgroep stedenband Beregszász:

Stichting AK
Bram Vreugdenhil, secretaris
Botter 18
3144 GB  Maassluis
t. 010 592 0787
m. 06 2921 7364
e. 
info@stichtingak.org
i. www.stichtingak.org