Zorgen dat kinderen blijven sporten, bewegen, dansen en muziek maken

Dit item is verlopen op 16-07-2020.

Als gevolg van de coronacrisis kunnen meer ouders de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer betalen. Sport en cultuur zijn belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Dat mag niet wegvallen, vindt het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Jeugdfonds Sport & Cultuur vraagt gezinnen die in financiële problemen komen, zich te melden. Het fonds betaalt de contributie of het lesgeld zodat kinderen ook nu kunnen blijven meedoen.

Toenemende armoede

In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede (bron: SCP). Dat zijn twee (2!) kinderen in iedere schoolklas. Zij krijgen niet de kansen die voor leeftijdgenootjes vanzelfsprekend zijn. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat het aantal arme gezinnen door de coronacrisis alleen maar zullen toenemen.
Het belang van samen sporten op de vereniging en meedoen aan culturele activiteiten voor kinderen is tijdens de corona-lockdown extra duidelijk geworden. Maar ook nu de sportclubs hun jeugdleden weer mogen verwelkomen, is sport en cultuur niet voor ieder kind een gegeven. Ook omdat het aantal arme gezinnen door de coronacrisis alleen maar zal toenemen.

Klaarstaan voor gezinnen

Monique Maks, directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, vertelt dat hoewel de sportclub of cultuurlessen voor kinderen veel voordelen met zich meebrengen, blijkt dat het voor gezinnen in armoede toch vaak een kostenpost is waarop bezuinigd moet worden. "De realiteit is dat kinderen en jongeren die wekelijks naar de voetbalclub, dansschool of judovereniging gingen, in het nieuwe seizoen langs de zijlijn staan omdat hun ouders de contributie of het lesgeld niet meer kunnen betalen. Dat kan en mag niet zo zijn. Daarom starten we de campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ en willen we voor deze gezinnen klaarstaan."

Aanvraag doen

Samen met haar ambassadeurs Shanice van de Sanden, Sanne Hans (Miss Montreal), Marianne Vos, Erben Wennemars, Sanne Wevers en Brigitte Heitzer  roept het Jeugdfonds Sport & Cultuur gezinnen die financiële steun nodig hebben op zich te melden. Het fonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor de kinderen en jongeren. Gezinnen kunnen via een intermediair zoals een leerkracht, buurtsportcoach of schuldhulpverlener een aanvraag doen. Kijk voor de mogelijkheden op www.magikweermeedoen.nl.