Wijk veiliger door BuurtAED-actie

Dit item is verlopen op 26-02-2020.

In de Taanschuurpolder hangt een AED in de straat. De buren hielden een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes. De buurt haalde binnen een dag voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

De grote sponsoren om het enorme bedrag bij elkaar te krijgen waren Philips Nederland en de gemeente Maassluis.

Snel hulp

Initiatiefnemer van de actie, Dennis Goedendorp, wilde graag een AED voor de buurt die ook buiten kantoor- en winkeltijden en 's nachts beschikbaar is voor iedereen. "Omdat dat niet zo was in onze wijk, heb ik mijn best gedaan. Ik ben zeer blij dat dit in een dag dit resultaat heeft gehad en bedank hiervoor iedereen. Nu kan er snel hulp verleend worden voor en door eenieder."

Veiliger wijk

Burgemeester Edo Haan en Dennis Goedendorp plaatsten op 22 januari 2020 de AED in de buitenkast. Met het sluiten van de kast is de AED in de Taanschuurpolder officieel in gebruik genomen. De burgemeester is blij dat burgers zulke initiatieven nemen om hun wijk veiliger te maken.

In elke buurt een AED

Elk jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd bij het slachtoffer aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Landelijke 6-minutenzone

Om van heel Nederland zo'n '6-minutenzone' te maken zijn 30.000 AED's nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED's aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. De BuurtAED-actie in Maassluis draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Kijk wat u kunt doen

Lees meer en kijk wat u kunt doen voor uw buurt op www.buurtaed.nl. Wilt u burgerhulpverlener worden, kijk dan op www.hartslagnu.nl.