Wie was de naamgever van de Gijsbert Dirkzwagerstraat?

In de Gijsbert Dirkzwagerstraat zijn begin mei 2020 27 sociale huurwoningen van Maasdelta opgeleverd. De overhandiging van de sleutel verliep door de coronamaatregelen anders dan normaal. Ook de feestelijke onthulling van het straatnaambord kon niet doorgaan.

Het plan was dat familie van de grondlegger van het bedrijf Koninklijke Dirkzwager Agentuur het straatnaambord zou onthullen. Zij zijn zeer vereerd dat de straat is vernoemd naar hun overgrootvader.

Nieuwe Waterweg

De Gijsbert Dirkzwagerstraat - die de A.E. Maasstraat en Heldringstraat verbindt - is vernoemd naar de in 1848 in Maassluis geboren Gijsbert Dirkzwager Mzn. Hij nam de haringrederij van zijn vader over en was exporteur van landbouwproducten naar Engeland. Toen de Nieuwe Waterweg werd aangelegd, zag hij meteen het belang van deze vaarverbinding voor Rotterdam en de Nederlandse handel.

Scheepsagentuur

Bij de opening van de Nieuwe Waterweg startte hij daarom het bedrijf Dirkzwager Scheepsagentuur. Zijn bedrijf had bemande uitkijkposten langs de vaarweg en voorzag daarmee de Rotterdamse reders, beurshandelaren en havenautoriteiten van voor hen belangrijke informatie: de aankomsttijden van de schepen..

Jaarboek

Gijsbert Dirkzwager was ook hoofdopsteller en uitgever van het jaarboek over de Nieuwe Waterweg dat tot ver in het buitenland vraagbaak en wegwijzer werd over de vaarroute naar Rotterdam. Hij richtte verder een bergingsmaatschappij op voor de Nieuwe Waterweg die bij een scheepsramp de vaarweg weer snel vrij zou kunnen maken.

Maassluise welvaart

De Maassluizer had nog vele (bestuurs)functies binnen de scheepvaart, handel en liefdadigheid. Tijdens de begrafenis van Gijsbert Dirkzwager in 1919 sprak de burgemeester: "Van 1911 tot 1919 zat hij in de gemeenteraad en heeft zich doen kennen als een warm verdediger van de Maassluise belangen. Hij was een vurig strijder voor de welvaart van Maassluis op industrieel, commercieel en visserij gebied."

  Gijsbert Dirkzwager Mzn (1848-1919)