Wethouders op bezoek bij mensen met een beperking

Dit item is verlopen op 03-01-2019.

Wethouders Corine Bronsveld en Fred Voskamp hebben maandag 3 december 2018 vanwege de internationale dag voor mensen met een beperking een bezoek gebracht aan het Dagcentrum ASVZ. Zij maakten daar kennis met medewerkers en gasten.

Wethouder Bronsveld: "Prachtig dat we dit hebben in de stad. Het is van waarde voor veel mensen. Het is mooi als er verbindingen kunnen worden gelegd met andere organisaties en verenigingen."

Midden in woonwijk

Dagcentrum ASVZ is relatief klein en ligt midden in een woonwijk. Mensen besteden hier hun dag op een leuke en zinnige manier. Er zijn verschillende groepen. Naast een zorggroep met belevingsgerichte activiteiten is er een arbeidsmatige groep. In dit naaiatelier wordt een eigen textiellijn gemaakt.

Op zoek naar werk

In het dagcentrum wordt ook ander licht productiewerk verricht. Yardena Kalpoe, teamleider dagbesteding: "We zijn altijd op zoek naar werk, want je wil het aanbod variĆ«ren. Het gaat om licht productiewerk. Bijvoorbeeld van een vereniging."

Deelnemen aan samenleving

Doel van de internationale dag voor mensen met een beperking is met elkaar in gesprek gaan en aandacht geven aan bestaande activiteiten. De mensen achter deze activiteiten zetten met veel passie en geduld hun ervaring en professionaliteit in. Voor mensen met een beperking bieden de activiteiten de mogelijkheid om deel te nemen aan de samenleving zoals zij kunnen en willen. Of het nu gaat om wonen, werken, school, sporten of recreatie.

Beweegcoach

Mensen in Maassluis kunnen bijvoorbeeld van een beweegcoach advies krijgen over aangepast sporten. Ook organisaties die actief zijn of willen worden op het gebied van aangepaste sport kunnen bij de beweegcoach terecht. Mensen met een beperking kunnen via de beweegcoach aangepaste hulpmiddelen van Wheels2Sport uitproberen.

Toegankelijkheid

Bij gebouwen in de stad speelt de toegankelijkheid. Zo heeft Museum Maassluis een lift en is in winkelcentrum Koningshoek en theater Koningshof rekening gehouden met mensen met een beperking. Kinderen kunnen gebruikmaken van aangepast vervoer om naar school en andere voorzieningen te gaan.

Dementie

Ook voor ouderen zijn er voorzieningen. Recent ontving de gemeente het certificaat 'Samen dementievriendelijk', een teken dat er in Maassluis aandacht is voor mensen met dementie en hun partners.

Blijverslening

Om het voor ouderen met beperkingen mogelijk te maken langer thuis te blijven wonen, is er bijvoorbeeld de 'blijverslening' die bij de gemeente Maassluis kan worden aangevraagd.

Fotobijschrift: De wethouders krijgen uitleg over productie van potjes voor waterplanten. Van links af: wethouder Corine Bronsveld, teamleider dagbesteding Yardena Kalpoe, Corrine Janknegt en wethouder Fred Voskamp (Fotograaf: Fred Libochant/Fotobureau Roel Dijkstra)