Wees alert op computercriminelen

Dit item is verlopen op 08-07-2020.

De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, hebben effect op de criminaliteit. Nu we met z'n allen nog meer aangewezen zijn op onze computers en telefoons maken vooral cybercriminelen misbruik van de situatie en brengen bijvoorbeeld valse e-mails en sms-jes in omloop.

Hierin vragen ze bijvoorbeeld om geld over te maken.

Internetcriminelen slimmer

Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen benaderen en minder kans hebben om gepakt te worden. Internetcriminelen worden ook slimmer. Daardoor is het steeds lastiger in één oogopslag te herkennen als zij uw persoonlijke gegevens willen misbruiken of geld afhandig willen maken. Check daarom eerst of een link, bijlage of betaalverzoek in een e-mail, sms of appje te vertrouwen is. En klik pas als u dat zeker weet.

Beveilig uw computer

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Maar u kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken. Belangrijk is dat uw computer goed beveiligd is. Gebruik een antivirusprogramma om uw computer, tablet en smartphone te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast geregeld uw apparaten scannen op infecties, bijvoorbeeld iedere maand. Schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in, zodat het de verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten kan houden.

Uniek wachtwoord

Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of uw wifinetwerk. Een wachtwoordzin heeft hierbij de voorkeur. Gebruik daarnaast voor elke dienst een uniek wachtwoord of wachtwoordzin. Om een goed wachtwoord te verzinnen kunt u gebruikmaken van een wachtwoordmanager, die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Gebruik waar mogelijk twee-staps-verificatie om uw account extra te beschermen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl.

Inloggegevens

Geef nooit uw inloggegevens af. Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts.

Vertrouwde wifi

Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken. Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat u op het internet doet en welke gegevens u verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die u niet kent of niet vertrouwt.

Niet zomaar op een link klikken

Klik niet zomaar op een link. Ontvangt u onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Gebruik uw gezond verstand en ga hier niet op in, zelfs niet wanneer u de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als u het van deze afzender verwachtte te krijgen. Spam verwijdert u het beste direct.

Informatie delen

Denk goed na met wie u wat deelt. Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat u wel of niet op internet wilt delen. Scherm uw sociale netwerksites goed af en wees selectief in wie toegang krijgt tot uw profiel en gegevens. Laat u uw gegevens ergens achter, ga dan na bij welke organisatie u dat doet, hoe lang uw gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk is.

Back-up

En tot slot, maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto's, video's, documenten enzovoort).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.veiliginternetten.nl.