Wat nu als? Denk tijdig na over ouder worden (5)

Dit item is verlopen op 07-05-2019.

U bent tussen de 65 en de 75 jaar oud. U bent vitaal en u staat midden in het leven. U wilt nu niet nadenken over hoe het is om hulpbehoevend te zijn. Begrijpelijk. Maar wat nu als u over een paar jaar acuut hulp nodig heeft of niet meer zelf beslissingen kunt nemen?

Hoe wilt u dat uw leven er later uitziet? Hoe blijft u fit en hoe wilt u wonen? Denk nu al na en zorg voor uw eigen toekomst.

Voorbeeld Thea

Neem het voorbeeld van Thea (65 jaar). Haar moeder is net overleden. Thea woont bij haar moeder in de buurt. Omdat de gezondheid van haar moeder achteruit ging, heeft Thea de laatste jaren steeds meer voor haar gedaan. Boodschappen doen, medicijnen halen, de administratie, bezoeken aan huisarts en ziekenhuis.

Levenstestament

Thea: "Ik deed het met liefde. Mijn moeder heeft ook altijd goed voor mij gezorgd. Op deze manier kon ik iets terug doen. Bovendien ben ik enig kind, wie moest het anders doen? Maar de laatste tijd ben ik wel gaan nadenken. Mijn moeder was in de laatste maanden erg ziek en kon zelf geen beslissingen meer nemen. Ik was degene die met de artsen overlegde. Maar wat nu als dit mij ook overkomt? Met wie overlegt de dokter als ik dat zelf niet meer kan? En wie wordt mijn mantelzorger? Ik ga in ieder geval binnenkort naar de notaris om een levenstestament op te stellen."

2040

In 2040 is naar schatting bijna een kwart van de Maassluizers ouder dan 65 jaar.