Veteranendag trekt meer dan honderd veteranen en belangstellenden

Dit item is verlopen op 03-08-2017.

Vier historische militaire voertuigen stonden zaterdag 1 juli 2017 geparkeerd voor de Koningshof. Voor de ingang stond een lange rij Maassluise veteranen met familie voor de viering van Veteranendag.

Maar ook 'gewone' Maassluizers konden meer te weten komen over wat veteranen tijdens hun missie hebben meegemaakt.

'Niet alleen leuke ervaringen'

En dat waren natuurlijk niet alleen leuke ervaringen memoreerde burgemeester Haan in zijn toespraak: "Het sneuvelen van een vriend, de angst die u voelde tijdens een nachtelijke aanval, een mortieraanval waarbij u zich volkomen naakt voelde of die keren dat u patrouille moest lopen in de jungle waarbij u elk moment beschoten kon worden, zonder dat u er ook maar iets aan kon doen."

'Je verandert voor het leven'

Sommige veteranen zagen de ellende die de burgerbevolking moest zien te doorstaan en sommige veteranen kregen slecht nieuws van het thuisfront, duizenden kilometers van uw familie verwijderd. Burgemeester Haan: "Zulke ervaringen doen wat met je, daar kun je niets tegen doen, je verandert voor het leven. En er hoeft maar iets te gebeuren, het kan een geur zijn, een weersomstandigheid, een geluid en een veteraan kan zo maar weer terug zijn in bijvoorbeeld voormalig Nederlands-Indië, Nieuw Guinea,  Libanon of Afghanistan. Alle jaren die je scheiden van die ene verschrikkelijke gebeurtenis of ervaring vallen dan in één keer weg, of je nu wilt of niet."

Veteranencafé

En daarom willen de gemeente Maassluis en veteraan Kees Tempelaars nog meer aandacht besteden aan haar ruim 170 veteranen. Zo komt er een Veteranencafé. De eerste gaat van start op zaterdag 28 oktober en wordt opgezet door de gemeente en het comité Veteranen Maassluis.

Posttraumatisch stresssyndroom

Het belang om activiteiten op te zetten voor veteranen, werd ook genoemd door Frans Dirks van het Veteranen Instituut. Hij liet een filmpje zien van een veteraan die tijdens zijn tweede missie last kreeg van de voortekenen van het posttraumatisch stresssyndroom. De man negeerde de signalen en ging door, hij ging zelfs op een derde én vierde missie. Toen ging het mis, pas daarna zocht hij hulp.

Schminken

Maar er werd op Veteranendag natuurlijk niet alleen over ernstige zaken gesproken. De Rotterdamse Flamingo's brachten met z'n drieën toepasselijke muziek, in de Koningshof liep de Lakei van Olijke en Vrolijke Zaken rond en kinderen konden zich laten schminken bij Studio Springboon.

Nobelprijs VN Militairen

Voor de Koningshof werd een foto gemaakt van burgemeester Haan met Maassluise veteranen die het draaginsigne 'Nobelprijs VN Militairen' hebben gekregen. In Maassluis hebben twintig veteranen dit insigne toegekend gekregen, een uitvloeisel van de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede die op 10 december 1988 is toegekend aan de VN-vredesmachten. Alle veteranen die tussen 1948 en 1988 door het Nederlandse ministerie van Defensie als militair zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties en die daarbij in alle opzichten een goede plichtsbetrachting hebben betoond, krijgen dit draaginsigne.