Stormkracht terug op de Vloedpaal

Dit item is verlopen op 12-02-2019.

Het beeld ‘Stormkracht’ van kunstenaar Friedie Kloen, onderdeel van de Boeiende Route, is maandag 14 januari 2019 teruggeplaatst op de Vloedpaal tussen de Spoorbrug en de Havenbrug/Koepaardbrug in Maassluis.

Met gepaste trots presenteerden Friedie Kloen en Wijnant van Genderen van VKN op 9 januari 2019 het resultaat aan wethouder Corine Bronsveld en legden uit hoe zij de replica van het beeld hebben gemaakt.

Oorspronkelijke uitstraling

Van het oorspronkelijk iepenhouten kunstwerk van Friedie Kloen is met behulp van 3D technieken door het Maassluise bedrijf VKN een kunststof replica gemaakt. Friedie Kloen heeft daarna met speciale verf de houtnerven op het beeld geschilderd. De replica heeft nu weer de uitstraling van het oorspronkelijke houten beeld.

Boeiende Route

Friedie Kloen maakte het beeld Stormkracht als onderdeel van de Boeiende Route, een culturele en kunstzinnige verbinding tussen binnenstad en haven, en plaatste het houten mensfiguur als toevoeging boven op de Vloedpaal die de extreme waterstanden weergeeft waar Maassluis in haar historie mee te maken heeft gehad. Stormkracht verbeeldt 'een mens die tuurt over het water om de situatie te beoordelen en ziet dat het goedkomt. De Deltawerken in de verte geven hem rust'.

Vervangen

De elementen kregen de afgelopen 16 jaar, ondanks regelmatig onderhoud, vrij spel op het iepenhouten beeld. In 2018 bleek vervanging noodzakelijk en in juni werd het beeld van de Vloedpaal gehaald. Er werd toen besloten om niet wederom een houten te maken met opnieuw hoge onderhoudskosten maar in te zetten op een toekomstbestendige replica.

Nieuwe manier van denken

Het Maassluise bedrijf VKN dat kunststof replica's maakt op basis van 3D scans, werd gekoppeld aan kunstenaar Friedie Kloen. Samen met Wijnant van Genderen van VKN slaagde zij erin om de oorspronkelijke vorm van het beeld exact te reproduceren. Het was een spannend project dat een nieuwe manier van denken vroeg maar door de goede samenwerking heeft Maassluis het bijzondere beeld terug.