Samen werken aan een dementievriendelijk Maassluis

Dit item is verlopen op 25-07-2019.
Logo samendementievriendelijk.nl

In Maassluis wisselt een werkgroep met daarin mensen van Alzheimer Nederland, VraagRaak, Senioren Welzijn, Argos, Careyn, praktijkondersteuners van  huisartsenpraktijken, Minters Mantelzorg en de gemeente Maassluis onderling ervaringen uit over hoe mensen met dementie op een juiste manier te helpen en langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Er wonen in Maassluis zo'n 600 mensen met dementie. Door de vergrijzing wordt die groep snel groter. Mensen met dementie wonen vaak nog thuis en gaan er regelmatig alleen op uit. Maar dagelijkse handelingen, zoals boodschappen halen of iets regelen op het stadhuis, worden steeds moeilijker. De gemeente Maassluis wil dat iedereen met (symptomen van) dementie overal op de juiste manier geholpen wordt.

Mee blijven doen

Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving. De werkgroep probeert dat mogelijk te maken door het vergroten van kennis over dementie en het bieden van begeleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gemeente werkt daarin samen met inwoners, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en ondernemers.

Alzheimer café

Iedereen die op een of andere manier met dementie te maken heeft, kan elke derde dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) ervaringen uitwisselen tijdens het Alzheimer café. Voor veel deelnemers is dit café een steuntje in de rug. Regelmatig wordt een thema toegelicht door een spreker. Maar het kan ook gewoon een gezellige avond met muziek zijn.

  • Dinsdagavond 18 juni 2019 is de feestelijke afsluiting van het seizoen met een optreden van zanggroep Simply Six.
  • Dinsdag 18 september 2019 opent het Alzheimer café weer. Marjan van Dorp (casemanager en werkzaam bij de Bovenkamer in Vlaardingen) geeft dan uitleg over wat de invloed van muziek is op mensen met dementie.

Kijk voor meer informatie over het Alzheimer café en andere activiteiten op de gemeentesite: www.maassluis.nl/dementievriendelijk.

Online video training

Bewustwording is de eerste stap op weg naar een dementievriendelijk Nederland. Wilt u uw kennis over dementie vergroten? Volg dan één van de gratis online trainingen van 15 minuten op www.samendementievriendelijk.nl.