Samen halen we meer uit afval om de hoeveelheid restafval te verminderen

Dit item is verlopen op 30-07-2020.

Vertegenwoordigers van bewonerscommissies en buurtpreventieteams hebben maandag met de gemeente en wethouder Fred Voskamp idee├źn uitgewisseld over manieren om de hoeveelheid afval in Maassluis te verminderen.

De vanwege de coronamaatregelen kleinschalige bijeenkomst in het Duurzaamheidscentrum was tevens het startpunt van de campagne 'Samen halen we meer uit afval'. Na de zomervakantie volgen meer bijeenkomsten over afval.

Grondstoffen

Gesproken werd over de kansen en knelpunten als we in Maassluis meer uit afval gaan halen. Uitgangspunt daarbij is dat we thuis al waardevolle grondstoffen als papier, metaal en groente-en tuinafval uit ons afval gaan halen om zo de hoeveelheid restafval in Maassluis sterk te kunnen verminderen. De aanwezigen willen graag meedenken over de plekken van de afvalpunten bij de woningen. Zij waren tevreden dat de bakken om de grondstoffen in te leveren zo dichtbij huis worden geplaatst. Wel werd gevraagd om de bakken voor gft-afval goed schoon te houden zodat overlast van stank en ongedierte wordt voorkomen.

Afvalcoach

De gemeente stelde ook de afvalcoach voor die binnenkort in Maassluis gaat helpen bij het verminderen van de hoeveelheid restafval. Afvalcoach Van Ree gaat in de wijken en buurten bewoners informeren over hoe zij het beste de grondstoffen uit het afval kunnen halen. Wat is er nog wel bruikbaar in ons afval en wat moet als restafval worden afgevoerd? De afvalcoach kan al dit soort vragen beantwoorden.

Groeiende afvalberg

De afvalberg in Nederland groeit. Ook in Maassluis groeit de hoeveelheid afval elk jaar. Om die groei een halt toe te roepen, gaan we in Maassluis al thuis herbruikbare grondstoffen uit het afval halen. Als we - gemeente, inwoners en bedrijven - dat samen doen, moet het lukken de hoeveelheid restafval te beperken. Doe ook mee, wat je doet telt!

Kijk voor meer informatie op www.maassluis.nl/haalsamenmeeruitafval

Bijschrift bij bovenste foto: Wethouder Fred Voskamp met afvalcoach Van Ree.

Label Wat je doet telt