Praktijkverpleegkundige helpt de huisarts

Dit item is verlopen op 17-10-2019.
logo samendementievriendelijk.nl

In Maassluis is de werkgroep 'Dementievriendelijk Maassluis' actief met daarin mensen van Alzheimer Nederland, VraagRaak, Seniorenwelzijn, Argos, Careyn, praktijkondersteuners van huisartsenpraktijken, Minters Mantelzorg en de gemeente Maassluis.

Zij wisselen ervaringen uit over hoe mensen met dementie op een juiste manier geholpen kunnen worden om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Op juiste manier helpen

Er wonen in Maassluis zo’n 600 mensen met dementie. Door de vergrijzing wordt die groep snel groter. Mensen met dementie wonen vaak nog thuis en gaan er regelmatig alleen op uit. Maar dagelijkse handelingen, zoals boodschappen halen of iets regelen op het gemeentehuis, worden steeds moeilijker. De gemeente Maassluis wil dat iedereen met (symptomen van) dementie overal op de juiste manier geholpen wordt.

In dit artikel besteden we aandacht aan de rol van de praktijkverpleegkundige van de huisarts.

Praktijkverpleegkundige

Ook bij de huisartsenpraktijken neemt de zorgvraag van ouderen toe. Om die toenemende vraag het hoofd te kunnen bieden, roepen steeds meer huisartsen de hulp in van een praktijkverpleegkundige. Zij heeft meer tijd om de hulpvragen van de patiënt in kaart te brengen. Dat kan natuurlijk ook bij de patiënt thuis; al dan niet met hulp van en in aanwezigheid van een mantelzorger.

Vragenlijst

De praktijkverpleegkundige kan aan de hand van een vragenlijst heel precies uitvragen wat de specifieke problemen van de patiënt zijn en welke oplossingen voor deze patiënt het beste werken. De verpleegkundige geeft adviezen voor de beste oplossing op maat.

Wegwijs in zorgland

De praktijkverpleegkundigen bieden ook praktische hulp aan de patiënten. Zij onderhouden contacten met de thuiszorgorganisaties en kunnen zo dus bijvoorbeeld hulp inschakelen voor persoonlijke verzorging. Bovendien kennen zij de weg in zorgland en weten bijvoorbeeld hoe patiënten huishoudelijke hulp aan kunnen vragen bij de gemeente.

Tips

Maar de tips voor zelfstandig wonende ouderen gaan veel verder. Zo geven de praktijkverpleegkundigen informatie over personenalarmering en valpreventie bij de fysiotherapeut en wijzen zij patiënten die niet meer zelf kunnen koken op de mogelijkheden die er zijn op het gebied van maaltijdservice.

Maatwerk

De praktijkverpleegkundigen leveren maatwerk en bespreken alle patiënten met de eigen huisarts van de patiënt. De bevindingen en adviezen worden opgenomen in het patiëntendossier. De verpleegkundige houdt contact met de patiënt en de vinger aan de pols ook voor vragen over dementie. Zo dragen ook zij bij aan een dementievriendelijk Maassluis.

Online video training

Bewustwording is de eerste stap op weg naar een dementievriendelijk Nederland en dus ook Maassluis. Wilt u uw kennis over dementie vergroten? Volg dan één van de gratis online trainingen van 15 minuten op www.samendementievriendelijk.nl.