Politie mag preventief fouilleren rond de metrostations

De politie kan vanaf 15 september 2020 op en rond de metrostations in Maassluis preventief fouilleren. Dit heeft burgemeester Haan besloten. De stations en een klein gebied rond de stations is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. 

In een veiligheidsrisicogebied mag de Officier van Justitie aan de politie het bevel tot preventief fouilleren geven. De politie kan dan personen fouilleren en vervoermiddelen en bagage doorzoeken zonder dat er een concrete verdenking bestaat.

Maassluis volgt regio

Maassluis volgt met deze maatregel de andere gemeenten langs de metrolijn. Daar geldt de maatregel al langer. De burgemeesters rekenen er op dat de maatregel leidt tot minder wapens op straat en bijdraagt aan een groter veiligheidsgevoel in de openbare ruimte.
Het komt volgens burgemeester Haan in het hele land, maar ook in Maassluis, te vaak voor dat kinderen op straat rondlopen met wapens. Preventief fouilleren is een effectief middel om mensen ertoe te bewegen geen wapens bij zich te dragen.

Vooral metroreizigers gecontroleerd

Preventief fouilleren gebeurt niet constant. De politie houdt acties op bepaalde dagen en tussen bepaalde uren. Om begrijpelijke redenen kondigt de politie een preventief fouilleren-actie niet aan. Tijdens de acties worden vooral metroreizigers gecontroleerd.

Proef van half jaar

Het veiligheidsrisicogebied is aangewezen voor de periode van 15 september 2020 tot 15 maart 2020. In januari 2021 evalueert de burgemeester samen met de politie de situatie. Vervolgens besluit de burgemeester op dat moment of het veiligheidsrisicogebied in stand blijft of komt te vervallen.

Het veiligheidsrisicogebied

De volgende gebieden in Maassluis zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied:

  • Metrostation Steendijkpolder en het omliggende gebied, begrensd door de Dr. Albert Schweitzerdreef en de Merellaan, alsmede het plein voor het metrostation en de aan het plein genoemde aangrenzende weggedeelten.

  • Metrostation Maassluis Centrum en het omliggende gebied, begrensd door de Stationsweg tot en met 50 meter na de bushalte op de Laan 1940-1945 inclusief het loopbruggetje in de richting van de Van Speijkstraat, de Koningin Wilhelminalaan vanaf de kruising Frederik Hendrikstraat, de Prinses Beatrixlaan, het Julianaplantsoen, inclusief de genoemde weggedeelten.

  • Metrostation Maassluis West en het omliggende gebied, begrensd door de Delflandsedijk (in een straal van 50 meter rondom spoorwegovergang), Koningshoek vanaf de kruising Uiverlaan tot aan de bocht in de Chopinstraat, alsmede de bij het metrostation gelegen fietsenstallingen en parkeerplaatsen.