Pas op voor hulpvraagfraude via social media

In deze coronatijd doen oplichters zich regelmatig voor als een vriend(in), zoon of dochter die in nood is. Via sociale kanalen, zoals WhatsApp, proberen deze oplichters op slinkse wijze geld van hun slachtoffer (vaak een ouder of een ander familielid) af te troggelen. Trap hier niet in!

Omdat mensen nu minder fysiek en meer virtueel contact hebben, zijn dit soort berichten van oplichters minder snel verdacht. Daardoor wordt sneller en vaker gereageerd op betaalverzoeken van een oplichter. De Fraudehelpdesk noteerde in de eerste 4 maanden van 2020 meer meldingen van hulpvraagfraude dan in heel 2019. Ook Nederlandse banken melden drie keer zoveel meldingen van oplichting via social media in de lockdown maanden.

Hulpvraagfraude via WhatsApp

Uit een bericht van RTL Nieuws blijkt dat criminelen volop handelen in persoonlijke gegevens van 50-plussers, om daarmee mensen op te lichten via WhatsApp. Lijsten met gegevens worden aangeboden via criminele fora en chatgroepen. Deze lijsten worden aangevuld met informatie over hun kinderen, zoals hun naam, profielfoto en social media profielen.

Succesvol bij 50-plussers

Deze vorm van oplichting komt dan ook veel voor bij (groot)ouders van jongeren. 50-plussers hebben vaak kinderen en geld, twee ingrediĆ«nten waardoor hulpvraagfraude via social media bij hen zo succesvol is. De oplichter doet zich voor als zoon of dochter en geeft aan dat hij een nieuw nummer heeft en dat hij met spoed geld nodig heeft (de 'hulpvraag'). Dit wordt vaak op een zeer overtuigende manier gebracht. Veel mensen zijn hier dan ook slachtoffer van geworden.

Om jongeren en hun (groot)ouders te waarschuwen voor hulpvraagfraude zijn het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid en Scholieren.com een campagne gestart. Deze korte videofilm maakt bijvoorbeeld deel uit van de campagne: