Opknapbeurt voor beiaard in Groote Kerk

Dit item is verlopen op 25-09-2019.

De beiaard in de toren van de Groote Kerk op het Schanseiland in Maassluis wordt, in samenspraak met het kerkbestuur en de beiaardiers, opgeknapt. De opknapbeurt die op maandag 5 augustus 2019 is gestart, duurt ongeveer 3 maanden.

Na jarenlang gebruik is het nodig om een aantal onderhoudswerkzaamheden te verrichten zodat de beiaard ook op termijn bespeelbaar blijft.

Uurwerk

Het uurwerk is verouderd en storingsgevoelig. Daarom worden de slechte delen van de beiaard - het middengedeelte - vervangen. Tegelijk met het opknappen van de beiaard worden ook de wijzerplaten gereviseerd. Het verguldwerk wordt opgefrist en een aantal niet meer werkende lampjes wordt vernieuwd.

Geschiedenis

De muzikale klanken van de beiaard zijn voor inwoners en bezoekers niet weg te denken uit de stad. Toch is de geschiedenis korter dan velen denken. Het idee om in Maassluis een beiaard te installeren dateert van 1963. Het was de bedoeling dat de Maassluise bevolking de beiaard cadeau zou geven ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan als zelfstandige gemeente. Daarna heeft het nog tot 1972 geduurd tot er voldoende geld bijeen was gebracht om de beiaard aan te schaffen. Uiteindelijk is de beiaard feestelijk in gebruikgenomen op zaterdag 5 oktober 1974.

Stadsbeiaardiers

Na de opknapbeurt zullen stadsbeiaardiers Gerard de Waardt en Jan van der Zwart de beiaard weer elke zaterdagmiddag 'live' bespelen.