Nationale Herdenking 4 mei 2018

Dit item is verlopen op 29-05-2018.

Bij het oorlogsmonument in het Prinses Julianaplantsoen vond 4 mei 2018 de Nationale Dodenherdenking plaats. Vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties, evenals andere belangstellenden, kwamen samen bij het monument. Zeekadetten vormden een erehaag.

Taptoe-signaal

De tamboers van de FurieToeters en de muzikanten van Kunst na Arbeid zorgden voor de muzikale ondersteuning. Om precies 20.00 uur werd het Taptoe-signaal geblazen, waarna de twee minuten stilte en het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus volgden.

Bloemen leggen

Bij het monument werden kransen en bloemen gelegd door burgemeester Edo Haan, leerlingen van het Lentiz vmbo Maassluis, Veteranen Maassluis, Brandweer Maassluis en andere aanwezigen.

Toespraak burgemeester

Ter afsluiting van de bijeenkomst hield de burgemeester van Maassluis een toespraak en lazen leerlingen van het Lentiz vmbo Maassluis gedichten voor.

Marinus van Katwijk

Burgemeester Haan stond in zijn toespraak onder meer stil bij oorlogsslachtoffer Marinus van Katwijk die gedwongen was te werken in Kiel (Duitsland) maar nooit terugkeerde. Deze week werd, na een DNA-match, duidelijk dat Marinus van Katwijk begraven ligt op het Nationaal Ereveld Loenen. Zijn nabestaanden die voor deze gelegenheid aanwezig waren bij de herdenking, zijn opgelucht dat hij eindelijk gevonden is.

Download hieronder de volledige toespraak: