'Muziek in de Klas' prikkelt de nieuwsgierigheid

Dit item is verlopen op 05-07-2016.

Na een bezoek aan een muziekproject voor de kleuters in februari 2016, bracht wethouder David van der Houwen onlangs een bezoek aan het project 'Muziek in de Klas' voor de groepen 4.

Kinderen van de Ichthusschool kijken iedere week uit naar het bezoek van meester Ton Huijsman.

Speels en gezellig kennismaken met muziek

Hij is één van de vier docenten van de Stichting Muziek@Maassluis die gedurende achttien weken de groepen 4 van alle basisscholen in Maassluis op een speelse en gezellige manier kennis laten maken met muziek.

Nieuw lied

Zodra de les begint gaan alle ogen naar het digibord, waar het nieuwe lied, ditmaal over een muisje, geprojecteerd staat. De kinderen pakken het liedje snel op en vragen zich af wat de bedoeling is van de letters in dit lied.

Nieuwsgierigheid prikkelen

Door allerlei grappige en gezellige liedjes die onderdeel zijn van dit project, wordt de nieuwsgierigheid van de kinderen geprikkeld. Door de beleving tijdens de lessen krijgen de kinderen spelenderwijs inzicht in de muziek.

Trappen van de toonladder

Ook vandaag is dit het geval, door het muisje in de kelder en zijn zoektocht via alle trappen. Meester Ton neemt de kinderen zo spelenderwijs mee over de trappen van het huis naar de trappen van de toonladder.

Xylofoon en klokkenspel

De xylofoon en het klokkenspel maken onderdeel uit van de les, waarbij alle kinderen enthousiast meedoen en geconcentreerd luisteren. Het is niet gemakkelijk om dit instrument te bespelen, want je moet het stokje op een speciale manier vasthouden om de toon te laten klinken en dan zijn er ook nog lange en korte noten.

Noten in de muziekbalk

In deze les worden tot slot de noten in de muziekbalk getekend en in de hierop volgende lessen komt de onderlinge verhouding van de noten nog meer aan de orde.

Bespelen instrument

In één van de laatste lessen komen er verschillende instrumenten  aan de orde en wordt de belangstelling voor het bespelen van een instrument aangewakkerd.

Onschatbare waarde

Juf Marian vertelt dat het van onschatbare waarde is dat een muziekdocent achttien muzieklessen van drie kwartier verzorgt voor de kinderen van de basisschool.

Cultuurmenu

Wethouder Van der Houwen is blij dat hij enkele van de lessen van Cultuurmenu Maassluis in dit schooljaar heeft kunnen bezoeken en hierdoor een beter inzicht heeft gekregen over de invulling van het Cultuurmenu.