Maassluis staat stil bij de Holocaust

Dit item is verlopen op 07-02-2020.

Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Maassluis was er zondag 26 januari 2020 een herdenking op de Markt.

De herdenking was bij het voormalige politiebureau op de Markt. Dit is de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Joodse gezinnen, Van Gelderen en Coltof, naar Westerbork zijn getransporteerd. Nazaten van beide Joodse families waren bij de herdenking aanwezig. Klarinettiste Daphne Caffa en pianist Panos Gklist verzorgden de muzikale omlijsting.

Levenslicht

Burgemeester Edo Haan onthulde tijdens de herdenking samen met de Joodse families het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. Dit kunstwerk is tot 7 februari 2020 te zien op de Wateringsche Sluis in Maassluis. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Lichtgevende stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Maassluis zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Oplichten en uitdoven

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Lees de toespraak van burgemeester Haan hieronder.

Foto's van fotograaf Annette Jansen.