Maassluis doet mee met HogeNood-app

Dit item is verlopen op 30-07-2019.

Wethouder Gerard van der Wees overhandigde vrijdag 21 juni 2019 een oranje HogeNood-sticker aan een aantal horecaondernemers in Maassluis. Zij bieden mensen de mogelijkheid gratis gebruik te maken van het toilet en nemen deel aan de zogenoemde HogeNood-app.

De Maag Lever Darm Stichting vroeg de gemeente Maassluis openbare toiletten beschikbaar te stellen omdat uit onderzoek blijkt dat 2 miljoen buik- en blaaspatiƫnten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen anders niet onbezorgd op pad kunnen.

Bang geen toilet te vinden

"Een half miljoen mensen durft hun huis niet uit omdat ze bang zijn geen toilet te kunnen vinden", zegt de stichting. Ook een aantal Maassluizers, een politieke partij en Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk maken zich sterk voor openbare toiletten in de stad.

Hoe meer, hoe beter

Met deelname aan de HogeNood-app onderschrijven de (horeca)ondernemers de visie van deze initiatiefnemers en de gemeente dat Maassluis een klantvriendelijke, gastvrije en inclusieve stad wil zijn waar iedereen zich thuis voelt. Wethouder Van der Wees: "Het begin is nu gemaakt, daar helpen we inwoners en bezoekers mee. Hoe meer ondernemers en organisaties meedoen hoe beter. Ik nodig die dan ook van harte uit om aan te sluiten."

Landelijke app

De gemeente is de mogelijkheid van gratis openbare toiletten nog aan het onderzoeken maar wil het bewoners en bezoekers in ieder geval alvast makkelijker maken door deelname aan de HogeNood-app. Dit is een landelijke app waar de toiletten - met diverse voorzieningen - kunnen worden gevonden. Deze toiletten zijn gratis toegankelijk en herkenbaar door een oranje HogeNood-sticker op de deur.

Pilotproject

Deelname aan de HogeNood-app is in eerste instantie een pilotproject van een jaar. Daarna wordt met de deelnemers gekeken of en hoe het project wordt verlengd.