Maak het inbrekers niet te makkelijk

Slachtoffer worden van een woninginbraak heeft veel impact. Het voelt heel onprettig als iemand in uw woning heeft weten binnen te komen en aan uw spullen heeft gezeten.

Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken maar u kunt zelf ook veel doen.

Verdachte situatie? Bel 112!

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Bijvoorbeeld als een onbekende bij huizen naar binnen loert. Of als er activiteit is in een woning waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Ziet u iets verdachts? Bel 112 want snel alarm slaan betekent een grotere kans voor de politie om de inbrekers te pakken en een inbraak te voorkomen.

Getuige van misdrijf

Het bellen van 112 is bedoeld voor spoedgevallen. Dit geldt echter niet alleen voor het melden van levensbedreigende situaties. Ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal, vraagt de politie u om 112 te bellen.

Gelegenheidsinbrekers

Een woninginbraak is nooit voor 100% te voorkomen. In Maassluis worden vermoedelijk veel inbraken gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit houdt in dat zij proberen in een woning te komen. Lukt dat niet, of wordt dat bemoeilijkt door bijvoorbeeld goede sloten, dan gaan ze 'verder'. Het is dan ook van groot belang dat u uw woning zo goed mogelijk beveiligt tegen een inbraak.

Zo beveiligt u uw huis goed

U kunt zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker. Zet ladders en kliko's weg zodat hierop klimmen onmogelijk is.

Inbraakgevoelige schuifpui

Breng ook een speciaal slot aan op de inbraakgevoelige schuifpui. Plaats daarnaast een balkje aan de binnenkant op de rails tussen deurpost en schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.

Sluit deuren en ramen

Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage. Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn voor mogelijke inbrekers geen 'geheime plaatsen'. Verleid inbrekers niet, plaats daarom waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.

Voldoende buitenverlichting

Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de eerste etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan. Zorg voor voldoende buitenverlichting.

Zie ook: