Leg uw fiets aan de ketting, gebruik altijd een tweede slot

Nederland is van oudsher een fietsland. Fietsen levert voor nagenoeg iedereen plezier, gezondheid en mobiliteit op. Het succes van het fietsgebruik brengt ook een nadeel met zich mee: ze zijn betrekkelijk gemakkelijk te stelen. Ook in Maassluis komt fietsendiefstal voor.

Soms komt diefstal voor omdat fietsen niet of niet goed op slot staan. Vandaar dat de gemeente van eind november tot medio december 2020 aandacht vraagt voor het voorkomen van fietsendiefstal. Wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw fiets wordt gestolen, is vaak niet moeilijk en niet per se heel duur. Het belangrijkste is: u moet het wel even doen.

Campagne dubbel op slot

De gemeente gaat samen met buurtpreventie tijdens de eerste week van de campagne bij de metrostations en winkelcentra aandacht vragen voor het dubbel op slot zetten van uw fiets. Dit doen ze door het bevestigen van zadelhoesjes met een tekst. De acties zijn op 24 en 28 november 2020.

ART-slot

Zet uw fiets altijd op slot en gebruik altijd twee sloten, een ring- en een kettingslot. Maak uw fiets met het kettingslot vast aan bijvoorbeeld het fietsenrek. Koop een goedgekeurd ART-slot. De ART-kwalificatie van een slot geeft de diefstalbestendigheid aan. Een ART2-slot wordt door verzekeraars geaccepteerd voor fietsen. Stal de fiets in de schuur of bewaakte stalling én zet 'm op slot.

Maak foto's

Noteer het merk, model en framenummer van uw fiets. Of nog makkelijker, maak er foto’s van. Van de fiets zelf, met eventuele accessoires erop. Zo kunt u beter aantonen dat het uw fiets is. Berg deze gegevens op waar u het kunt terugvinden als de fiets gestolen wordt. U kunt hierbij gebruikmaken van een fietsregistratiekaart.

Elektrische fietsen

Voor elektrische fietsen is het mogelijk om een verzekering af te sluiten inclusief een track&trace-systeem. Een gestolen fiets wordt dan zo snel mogelijk opgespoord. Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van de e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Gestolen? Doe aangifte

De politie kan alleen iets doen aan fietsdiefstal als de eigenaar aangifte doet. Aangifte doet u online via politie.nl, telefonisch via 0900-8844 of na afspraak op een politiebureau. Na aangifte komen de gegevens van uw fiets in het Fietsdiefstalregister dat geraadpleegd wordt door onder meer politie, boa's en fietsverkopers. 7% van de gestolen fietsen wordt teruggevonden.  Voor het doen van aangifte is het handig als je zoveel mogelijk kenmerken van de fiets kunt opnoemen. Zoals het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer.