'Inwoners helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen'

Dit item is verlopen op 22-03-2019.

Wilt u uw huis aanpassen zodat u er ook in de toekomst kunt blijven wonen? Sinds kort kunnen alle inwoners van Maassluis hiervoor een lening aanvragen: de blijverslening. Wethouders Sjoerd Kuiper en Corine Bronsveld vertellen waarom deze regeling is ingesteld.

"Veel mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, ook als ze ouder worden", zegt wethouder Kuiper. "En - als dat mogelijk is- graag in hun eigen huis. Maar dan moet dit huis hier wel geschikt voor zijn. Met een aantal aanpassingen kun je investeren in een veilige en comfortabele woning. Denk bijvoorbeeld aan verlaagde drempels, een traplift of een veilige douche."

Prijskaartje

Hij vervolgt: "Maar aan dit soort aanpassingen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. En niet iedereen kan dat in één keer betalen. Voor senioren is het vaak lastig om een lening te krijgen bij de bank. De blijverslening stelt mensen in staat om dit soort aanpassingen aan de woning te betalen. Tegen gunstige voorwaarden. En zowel huurders als huiseigenaren kunnen een lening aanvragen."

Op tijd over nadenken

Wethouder Bronsveld vult aan: "We willen inwoners stimuleren om op tijd na te denken over wat het betekent om minder mobiel te zijn. Of afhankelijk van anderen. Vragen hierover schuiven veel mensen toch liever voor zich uit. Bijvoorbeeld: Waar kan en wil ik wonen als ik geen trappen meer kan lopen? Wie kunnen en willen voor mij zorgen als ik hulp nodig heb? Waar moet ik zijn voor professionele ondersteuning of zorg?"

Bewuste keuze

Zij vervolgt: "De meeste mensen denken daar niet over na als het nog niet nodig is. Dat snap ik ook. En van mij hóeft ook niet iedereen actie te ondernemen. Ik hou helemaal niet van een opgeheven vingertje. Maar je hebt meer keuzes als je er van tevoren over na denkt. Dan kan iedereen zijn eigen afwegingen maken. Dus, laat het een bewuste keuze zijn. Met een folder en artikelen onder het motto: 'Wat nu als? Denk na over later' vragen we aandacht voor dit onderwerp."

Lening aanvragen?

Wilt u meer weten over de blijverslening? Kijk dan op www.maassluis.nl/rogplus of op www.svn.nl/gemeente/maassluis. U kunt de lening bij ROGplus aanvragen. Kijk voor het adres, telefoonnummer en openingstijden op www.rogplus.nl.