Internationaal project over afvalscheiding op basisschool Het Balkon

Dit item is verlopen op 31-07-2018.

IKC Het Balkon in Maassluis doet sinds maart 2018 mee aan een internationaal project. Groep 6/7 maakte virtueel kennis met Amerikaanse jongeren uit de stad Baltimore en er volgde een culturele uitwisseling waarbij de thema's afval, recycling en onze huidige consumptiemaatschappij centraal stonden.

"Het was in het begin best ingewikkeld om al deze diciplines te combineren, zeker omdat ieder groepje van vier kinderen met een eigen onderzoeksvraag bezig was en gekoppeld was aan een subgroepje uit Baltimore", vertelt Stefan Roskam, leerkracht groep 6/7 op IKC Het Balkon.

Edmodo

"De kinderen uit Baltimore en Maassluis communiceren via Edmodo. Dat is een social media platform voor onderwijsinstellingen. Ik heb alle kinderen een eigen account gegeven, waardoor ze niet alleen hun schrijfvaardigheid in het Engels ontwikkelen maar zich ook nog eens bewust worden van de omgang met sociale media. We plaatsen alleen positieve berichten, is een van de afspraken. Hier houden ze zich heel goed aan."

Zwerfafval en recycling

Operation Trash Virtual Exchange is ontwikkeld door Kathie diStefano, Stichting Lawine en wordt ondersteund door de gemeente Maassluis en de Office of Sustainability in Baltimore. Kathie diStefano zet zich in voor educatie over onder meer zwerfafval en recycling.

Early Bird

"Kathie kwam vorig jaar voor het eerst bij ons op school met 'Spelen in een Schonere Wijk', een afvaleducatieprogramma voor basisscholen. De kracht, het plezier en de speelsheid waarmee zij de kinderen weet te boeien, sloeg goed aan bij leerlingen. Haar 'roots' liggen in Amerika waardoor haar activiteiten fantastisch aansluiten bij ons Early Bird programma."

Afsluiting

Op vrijdag 22 juni 2018 was de afsluiting van Operation Trash Virtual Exchange. Alle groepen hebben hun bevindingen en projecten gepresenteerd. De kinderen hebben filmpjes gemaakt, wethouders geïnterviewd, posters en muurkranten opgehangen met informatie over recycling. Een van de groepen ging op visite bij de Groene Hoek om hun presentatie ook daar te delen.

Boven verwachting

"Deze leerlingen hebben echt fantastisch werk geleverd. De kwaliteit van hun werkstukken en prestaties waren boven verwachting. Ze hebben de hele school weten te mobiliseren om een stapje extra te doen voor de natuur door zwerfafval aan te pakken en meer te gaan recyclen", zegt projectleider Kathie diStefano, vol enthousiasme.

Broodtrommels

Meester Martin ziet een gedragsverandering in de klas. "Er zijn nu veel meer broodtrommels om ons pauzeafval te verminderen. In het begin van het jaar was dat niet aan de orde, maar nu willen ze erbij horen. Nu neemt bijna niemand brood mee in plastic verpakkingen.”