IKC het Balkon in Maassluis wint VETstrijd

Dit item is verlopen op 06-06-2017.

IKC Het Balkon in Maassluis heeft de jaarlijkse VETstrijd gewonnen. Twee maanden lang zamelden de kinderen met hulp van ouders en buurtbewoners gebruikt (frituur)vet in.

Wethouder Kees Pleijsier overhandigde 18 mei 2017 een mooi geldbedrag aan de blije winnaars.

Verstoppingen en storingen

Vet en olie waarin wij bakken, braden en frituren komt nog vaak terecht in het riool. Dit leidt tot verstoppingen en storingen. Bij de mensen thuis, maar ook in gemeentelijke rioolpijpen en in gemalen. Dat kost veel geld. Bovendien kunnen gebruikt vet en olie veel beter worden ingeleverd voor recycling: dan kan er onder andere biobrandstof van worden gemaakt.

VETstrijd

Met de VETstrijd vragen de initiatiefnemers elk jaar rond december en januari aandacht voor dit fenomeen. Als iedereen weer het bakken en braden is en de oliebollen in het vet gaan, verdwijnt er ook veel vet in het riool. Dat zorgt voor dure verstoppingen.

Halve kilo per persoon

In de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen namen dit jaar vijf scholen het tegen elkaar op in de VETstrijd. De kinderen van IKC Het Balkon zamelden per kind het meeste vet in: bijna een halve kilo kilo per persoon. Dat is een mooie prestatie die wordt beloond met een geldbedrag van 150 euro en een leuke gastles voor de kinderen die wordt verzorgd door het Hoogheemraadschap van Delfland.

Wat doet u met vet?

Dus wat doet u met uw vet? De kinderen van IKC Het Balkon weten het: vet gooi je dus niet door gootsteen of toilet. Gooi kleine hoeveelheden liever weg, en lever frituurvet in voor recycling bij een recyclepunt.

Gezamenlijke campagne

De VETstrijd is een initiatief van Niet in het Riool en Vet Recycle Het. Niet in het Riool is een campagne van de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Delfland. Vet, Recycle het! is een landelijke campagne van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten in samenwerking met Stichting RIONED.  Blijf op de hoogte van de VETstrijd op Facebook (www.facebook.com/nietinhetriool), Twitter (www.twitter.com/nietinhetriool), www.nietinhetriool.nl en www.frituurvetrecyclehet.nl.