Hulp of ondersteuning nodig? VraagRaak!

Dit item is verlopen op 07-11-2018.

Voelt u zich eenzaam? Heeft u problemen bij het opvoeden van uw kind? Wilt u graag zelfstandig blijven wonen, maar lukt dat niet meer zonder hulp? Inwoners van Maassluis met vragen of problemen kunnen terecht bij VraagRaak, het wijkteam van Maassluis.

Wat VraagRaak kan betekenen, leest u in dit persoonlijke voorbeeld.

Voorbeeld: jongen met autisme

Bij Wiebo (15 jaar) is autisme geconstateerd. Voor zijn ouders vallen nu diverse puzzelstukjes op hun plaats. Want dat Wiebo zich anders gedraagt dan andere kinderen was al langer duidelijk. Maar hoe moeten ze hiermee omgaan? Het gezin meldt zich aan bij wijkteam VraagRaak.

Voorspelbaarheid en duidelijkheid

Daar wordt Bernadette hun contactpersoon. Zij vertelt: "Wiebo heeft vaak ruzie met zijn broertje van 12. En met de jongens van zijn voetbalteam botert het ook niet altijd. Zijn ouders wilden hem graag helpen, maar waren onzeker over hun aanpak. Ik heb hen daarin begeleid. Voor de ouders was het belangrijk dat ze begrepen dat Wiebo behoefte heeft aan voorspelbaarheid en duidelijkheid."

'Brusje-groep'

"En het broertje heeft deelgenomen aan een 'brusje-groep' die een collega van het wijkteam organiseerde. Tijdens deze gesprekken voor broertjes en zusjes van autistische kinderen wordt uitgelegd wat autisme inhoudt. En ook waarom hun broertje of zusje soms anders reageert.

Teamgenoten begrijpen hem beter

"Maar de meeste gesprekken waren met Wiebo zelf. Wat ik heel knap van hem vond, is dat hij uiteindelijk zelf een presentatie heeft gegeven aan de jongens in zijn voetbalelftal. Hij heeft uitgelegd wat er met hem aan de hand is. Zijn teamgenoten begrijpen hem nu veel beter. En, wat nog belangrijker is: hij begrijp zichzelf beter. Dit zorgt voor veel rust, bij hem en in het gezin."

Spreekuur

Wilt u informatie of ondersteuning? U kunt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, zonder afspraak, binnenlopen in het kantoor aan de Haydnlaan 3 in Maassluis.

Website

Via www.vraagraakmaassluis.nl kunt u meer informatie krijgen over wat VraagRaak voor u kan betekenen. Via deze website kunt u ook een vraag stellen. U krijgt binnen twee werkdagen antwoord.

Telefoon

VraagRaak is op alle werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur via 010-5931500.