Hoe maak ik mijn tuin regenbestendig? Zie de prijswinnende voorbeelden

De tuinen van Maassluizers kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van wateroverlast in de stad. Groene tuinen (die niet geheel vol gelegd zijn met tegels) kunnen regenwater vasthouden dat anders direct het riool instroomt.

Het klimaat verandert. In Nederland krijgen we steeds meer te maken met flinke regenbuien. Als er zoveel water in één keer valt, kan het riool overbelast raken. Met het risico dat we in Maassluis geen droge voeten houden. Natuurlijk probeert de gemeente dit voor te zijn met aanpassingen aan het riool.

Elke druppel telt

Onder het motto 'Rainproof Maassluis, elke druppel telt!' worden in verschillende delen van de stad extra waterreservoirs (bijvoorbeeld de vijver aan de Kwartelsingel) en groenstroken aangelegd. Ook wordt gebouwd aan een apart 'riool' voor schoon regenwater. Zo kan regenwater beter worden opgeslagen en onder meer worden gebruikt tijdens drogere periodes. Kijk voor meer informatie op www.maassluis.nl/rainproof.

Logo Maassluis Rainproof, elke druppel telt!

Prettige leefomgeving

Ook inwoners kunnen met vergroenen van tuinen (met minder tegels) een belangrijke bijdrage leveren aan het regenbestendig maken van de omgeving. Hoe meer groen in de tuinen, hoe meer water er wordt vasthouden bij extreme regenbuien. Groene tuinen hebben nog meer voordelen. Ze helpen de stad koel houden tijdens hittegolven en zijn een prettige leefomgeving voor mens en dier. Zo voelen vlinders, vogels en egels zich er thuis. Daarom moedigt de gemeente het vergroenen van tuinen aan. Een voorbeeld daarvan is de prijsvraag voor de mooiste regenbestendige voortuin van Maassluis die afgelopen zomer werd gehouden.

Label Wat je doet telt!

Themapagina over 'Rainproof' voortuinen

Een regenbestendige tuin hoeft niet arbeidsintensief te zijn. Een regenton, leuke fleurige bodembedekkers en wat reliëf in de tuin, geven al een heel goed resultaat. Op maandag 7 september 2020 was de bekendmaking van de winnaars van de prijsvraag voor de mooiste regenbestendige voortuin en werden de prijzen uitgereikt. Maar waarom hebben deze Maassluizers gewonnen en zijn zij een voorbeeld voor andere bewoners in Maassluis? Op de themapagina over 'Rainproof' voortuinen die 17 september 2020 is gepubliceerd in de Maassluise Courant en die u hieronder kunt downloaden, is hier van alles over te lezen.

Fotobijschrift: Miebeth de Horn en Pekah Kleingeld in de winnende voortuin aan Nachtegaallaan 50 (Fotograaf Annette Jansen).

Criteria

De jury selecteerde de winnaars op basis van drie criteria:

  • Rainproof: hoeveel water wordt opgevangen en vastgehouden?
  • Biodiversiteit: is de tuin zo ingericht dat deze de lokale biodiversiteit versterkt?
  • Innovatie: zijn er innovatieve technieken en materialen toegepast?

Download