Hoe bespaar je energie in een monumentaal pand?

Dit item is verlopen op 11-09-2019.

Een prachtig gemeentelijk monument uit 1899 van bijna 160 m2, met grote ruimtes, hoge ramen en hoge plafonds. Dat is mooi en heerlijk wonen aan de Haven, maar levert dat geen torenhoge energierekening op? En is dat wel comfortabel?

Volgens Sonja, die hier woont met haar partner en twee kinderen, zijn de energiekosten laag en is het heerlijk wonen: "Je kunt gewoon met blote voeten rondlopen en het tocht niet." Toen zij het pand een jaar geleden kochten was dat wel anders.

Lat hoog gelegd

Vanuit haar werk bij de TU Delft is Sonja iedere dag met duurzaamheid bezig. Daarom wilde zij ook dit oude pand aanpakken en legde de lat gelijk hoog. Het streven is om geheel energieneutraal te worden. Of dit helemaal gaat lukken is de vraag, maar het gaat zeker in de buurt komen.

Hoe aangepakt?

"In zo’n oud, groot pand is de vloer een groot energielek, dus daar hebben we isolatie aangebracht. Anders zou de vloerverwarming geen zin hebben", vertelt Sonja. "De warmtepomp is buiten geplaatst, wat er voor zorgt dat deze nog beter werkt en je hebt geen last van geluid." Daarbij is het gezin geadviseerd door een specialist omdat het nog niet gebruikelijk is om voor een dergelijk pand een warmtepomp te installeren.

'Slimme' spiegel

Voor de ramen is gewerkt met op maat gemaakte voorzetramen, zodat de stijlvolle oude omlijsting zichtbaar blijft. Daarbij is gebruik gemaakt van duurzaam isolatiemateriaal. "In de badkamer was geen ruimte voor een verwarming, maar je wilt toch comfort. Daarom hebben we gekozen voor een 'slimme' spiegel die licht geeft en tegelijkertijd verwarmt." Zo gaan in dit gemeentelijke monument moderne techniek en karakteristieke elementen uit de 19e eeuw heel goed samen.

Flinke energiebesparing

Het aanpakken van het oude pand levert ook op voor de portemonnee. Zo zijn volgens Sonja de zonnepanelen op het dak een goede investering. Het gezin bespaart inmiddels flink op de energiekosten, wel 150 euro per maand. "En we gaan nog meer duurzame maatregelen nemen, dus nog meer besparen."

Alles wat je doet telt

Wilt u ook zelf aan de slag met het verduurzamen van een woning? Het vraagt een investering, maar die levert ook op. Tip van Sonja; begin met isoleren, dat geeft snel resultaat. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de WoonWijzerWinkel voor objectief en deskundig advies: www.woonwijzerwinkel.nl.