Herdenking bombardement Maassluis

Dit item is verlopen op 11-04-2017.

Het gemeentebestuur van Maassluis stond vrijdag 17 maart 2017 samen met nabestaanden, belangstellenden en scholieren van het Lentiz Reviuslyceum stil bij het bombardement op Maassluis, van 18 maart 1943.

Om 10.30 uur startte de herdenking op het Kerkplein met zang door leerlingen van het Reviuslyceum. Na een toespraak door burgemeester Haan en het spelen van de Last Post door een trompettist van de Furie Toeters werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers twee minuten stilte gehouden.

Kranslegging

Vanuit het gemeentebestuur van Maassluis en het Reviuslyceum was er een kranslegging bij het monument waarna nabestaanden en overige belangstellende ook gelegenheid hadden om bloemen bij het monument te leggen.

18 Maassluizers 

Met de herdenking wordt stil gestaan bij de fatale 18 maart in 1943. Tijdens een aanval van geallieerde bommenwerpers werd het doel - olieraffinaderij Witol NV aan de Helderingstraat - gemist en valt een tapijt van bommen op het oude stadscentrum van Maassluis. Bij de aanval raakten veel huizen zwaar beschadigd, stortten in of brandden uit. 18 Maassluizers kwamen om het leven.