Haal samen meer uit afval gestart in Zwaluwstraat

Dit item is verlopen op 07-07-2020.

Samen met een vertegenwoordiger van de buurtcommissie Zwaluwstraat heeft wethouder Fred Voskamp op vrijdag 5 juni 2020 een zogenoemd milieu-eiland opengesteld voor de bewoners van het appartementengebouw in de Zwaluwstraat.

Zo'n 130 huishoudens hebben hiermee de primeur om samen meer waardevolle grondstoffen uit afval te halen. De Zwaluwstraat is de eerste locatie met hoogbouwwoningen waar met de nieuwe manier van afval inzamelen wordt gestart. De bewoners kunnen grondstoffen en restafval vanaf nu met een afvalpas dagelijks kwijt in de ondergrondse containers.

Enthousiasme

Fred Voskamp: "Het was al langere tijd een wens van bewoners om een milieu-eiland in de buurt te hebben. Ik ben blij dat we hun enthousiasme kunnen ondersteunen en dat we nu echt van start gaan.”

Steentje bijdragen

Jos Kouwenhoeven, vertegenwoordiger van de buurtcommissie, beaamt dit en vult aan: "Als buurtcommissie werken wij graag mee aan de nieuwe manier van inzamelen. Wij willen als bewoners ons steentje bijdragen om de stijging van kosten af te remmen en meer grondstoffen te gebruiken in plaats van weg te gooien."

Waardevolle grondstoffen

Een van de manieren om de hoeveelheid restafval te verminderen is thuis herbruikbare grondstoffen uit het afval te halen. Daarbij gaat het om glas, PMD (plastic, metaal, drinkkartonnen), gft-afval (groente, fruit en tuinafval) en papier. Hoe eerder deze waardevolle grondstoffen uit het afval worden gehaald, hoe beter de kwaliteit. Dat is duurzamer, goed voor het milieu en het drukt de kosten van het verwerken van restafval. Wanneer iedereen in Maassluis dit doet, is het uiteindelijk ook goed voor ieders portemonnee. Het voorkomt dat de kosten voor het verwerken van afval sterk stijgen. Wat je doet telt!

Uitleg

Met het milieu-eiland bij de Zwaluwstraat wil de gemeente ervaren hoe de nieuwe manier van inzamelen bij hoogbouw in Maassluis werkt. Bewoners ontvangen een flyer met uitleg en krijgen een speciaal afvalbakje om thuis makkelijker grondstoffen te kunnen verzamelen. 

Afvalpas

Ook een primeur voor Maassluis is dat bewoners een afvalpas krijgen voor de toegang tot de containers van het milieu-eiland. De gemeente kan op afstand zien hoe vol de containers zijn en wanneer zij geleegd moeten worden. De afvalpas registreert niet (!) hoeveel afval en grondstoffen een bewoner persoonlijk in de containers doet. De afvalpas maakt het voor de gemeente wel mogelijk om voor deze proeflocatie te meten hoeveel afval en grondstoffen bewoners van de Zwaluwstraat in totaal in de bakken doen. Zo kan de gemeente het effect zien van de nieuwe manier van inzamelen bij hoogbouwwoningen.

Meer uit afval halen wordt makkelijker

Veel Maassluise inwoners en ondernemers scheiden al vooraf afval. Met de nieuw in te voeren manier van inzamelen wil de gemeente dit makkelijker maken. Daarom komen er op termijn op meer plekken in Maassluis milieu-eilanden (ondergrondse containers voor restafval, papier, plastic/blik en groenafval).

Laagbouwwoningen

Voor laagbouwwoningen is het de bedoeling om thuis afval te scheiden en dat via minicontainers (restafval, papier, plastic/blik en groenafval) aan te bieden. Om te zien hoe dit in de Maassluise praktijk werkt wordt ook bij laagbouw binnenkort een start gemaakt met de nieuwe manier van inzamelen. Zodat ook hier geleerd kan worden voordat het nieuwe inzamelen in geheel Maassluis wordt ingevoerd.

Grofvuil

De milieu-eilanden in Maassluis zijn niet geschikt voor grofvuil. Hiervoor blijft gelden dat dit, voorlopig alleen op afspraak, gebracht moet worden bij de milieustraat aan Heldringstraat 6. Ook kunnen bewoners een afspraak maken om het grofvuil door Stadsbedrijf te laten ophalen.

Meer informatie: www.maassluis.nl/haalsamenmeeruitafval

Fotobijschrift: Wethouder Fred Voskamp en Jos Kouwenhoven van buurtcommissie Zwaluwstraat, openen het milieu-eiland.

Label Wat je doet telt!