Getuigen gezocht van babbeltruc

Dit item is verlopen op 17-03-2017.
Logo politie

In een uitzending van TV Rijnmond heeft de politie donderdag 16 februari 2017 een getuigenoproep gedaan voor een babbeltruc die op 8 februari 2017 in Maassluis plaatsvond. 

Bij een 76-jarige Maassluizer werd op 8 februari begin van de avond aangebeld. Een vrouw deed zich hierbij voor als medewerker van de Thuiszorg. Hoewel de moeilijk lopende man geen Thuiszorg heeft, liet hij zich overrompelen. Hij nam plaats op zijn bank en op dat moment ging opnieuw de deurbel. De vrouw deed open en kwam na een kort gesprek weer terug. Bij terugkomst vertelde zij aan de man dat het collectanten waren geweest. Vervolgens nam de vrouw de man mee naar de badkamer om hem te gaan douchen. Terwijl zij bezig was met het uitkleden van de man, sprak ze via een portofoon met een onbekende man. Ze riep tegen het slachtoffer dat ze weg moest voor een spoedklus en rende de woning uit. De bewoner vertrouwde de boel niet en ontdekte tijdens een zoektocht dat zijn portemonnee was gestolen uit zijn jas. Ook stond er in de woonkamer een kast open waarin spullen waren verplaatst.

Iets gezien of iets soortgelijks meegemaakt?

Wie iets van deze babbeltruc heeft gezien, wordt gevraagd om zich te melden. Maar ook als u slachtoffer bent geworden van een soortgelijke babbeltruc of een poging daartoe, wil de politie dat graag weten. U kunt uw melding doorgeven via het nummer 0900-8844. 

Wees alert!

Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. Zorg dat u ziet wie voor de deur staat. Kijk door een raam of deurspion eerst wie voor de deur staat. Bij het opendoen is een kierstandhouder, de stevige variant van een deurketting, een goede oplossing. Een kierstandhouder zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan. Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen. Zo kunnen bezoekers beleefd en zorgeloos te woord worden gestaan.

Doe nooit zomaar open!

  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet zomaar de deur opendoet voor onbekenden. Kijk door het raam, deurspion of gebruik de intercom.
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als hij zegt namens de gemeente, een bedrijf of instelling te komen. Of bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie. 
  • Mensen van bedrijven die aan uw deur komen om een afspraak te maken om een beveiligingsscan van uw woning te maken, doen dit op eigen initiatief en niet in opdracht van of in samenwerking met de gemeente. U bent natuurlijk vrij om te bepalen of u hier wel of geen gebruik van wilt maken. De mensen die bij u aan de deur komen, moeten overigens wel een ventvergunning van de gemeente hebben. Vraagt u hier gerust naar; wanneer dit niet getoond kan worden, kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. 
  • Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij of de Thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak en vinden het geen enkel probleem als u om legitimatie vraagt. 
  • Geef nooit uw pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
  • Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meer mensen thuis zijn.
  • Wees bedacht op zielige praatjes of smoezen die oplichters gebruiken om binnen te komen. 
  • Wanneer u iets niet vertrouwt, belt u dan met de politie, telefoonnummer 0900-8844