Eikenprocessierupsen aangetroffen in Maassluis

Dit item is verlopen op 10-07-2020.

De eikenprocessierups is weer actief in Maassluis. De rups is aangetroffen aan de Dr. Albert Schweizerdreef, Burgemeester Zaneveldstraat en bij de begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat.

De eikenprocessierupsen worden volgende week (week 24) verwijderd. De rupsen worden dan in een vacu├╝mtank gezogen en daarna op een speciale locatie verbrand.

Feromoonkasten

Stadsbedrijf plaatst daarnaast feromoonkasten op de plaatsen waar eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. De feromonen lokken de vlinders die voortkomen uit de eikenprocessierupsen. Het aantal gevangen vlinders geeft een goede indicatie van de grootte van de eikenprocessierupspopulatie in Maassluis. 

Klachten

Contact met de brandharen en nesten van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

Vermijd contact

Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Deze kunnen nog tot en met september voor overlast zorgen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij uw huisdieren.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. Meer over de eikenprocessierups is te vinden op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Meer informatie

Voor meer informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 010.

Maak melding

Als u eikenprocessierupsen in uw tuin of uw omgeving ontdekt, dan kunt u dit melden. Dit kan via www.maassluis.nl/meldingen. In de Maassluis app vindt u ook een verwijzing naar het formulier. Daarnaast kunt u meldingen blijven doorgeven via telefoonnummer 14 010.