Deze zomer klussen aan uw huis? Doe het duurzaam!

Dit item is verlopen op 03-09-2020.

Gebruikt u de vakantie om uw huis op te knappen? Of pakt u een aantal uitgestelde klusjes aan? Met onderstaande duurzame tips doet u dat handig en verstandig.

Kies duurzame materialen

Klussen begint bij de keuze van de materialen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor tweedehands hout of hout uit duurzaam beheerde bossen (herkenbaar aan het FSC of PEFC keurmerk). Ook voor verf geldt dat er duurzamere alternatieven bestaan met zo min mogelijk pigment en oplosmiddelen. Dat is beter voor het milieu. Kies het Europees Ecolabel of het keurmerk NaturePlus voor een milieuvriendelijkere versie. Bij vervanging van een vloer is het belangrijk dat de vloer geschikt is voor de ruimte. Ook hiervoor bestaan verschillende keurmerken. Let er bij vloerverwarming op dat u de juiste vloerbedekking kiest. Zo zijn bijvoorbeeld tegels en laminaat beter geschikt dan tapijt.

Eerste stappen naar aardgasvrij

In het klimaatakkoord is aangegeven dat alle woningen voor 2050 aardgasvrij moeten zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar vraagt nu al om eerste stappen van ons allemaal. Een verbouwing is een goed moment om uw woning alvast voor te bereiden.
De eerste stap daarin is isolatie. Zo kunt u vloer, dak, spouwmuren en gevel isoleren waardoor u minder gas verbruikt om uw woning te verwarmen. Ook kan de vervanging van niet geïsoleerde ramen bijdragen aan een comfortabelere woning. Kies dan voor triple glas of HR++ glas. Wanneer u twee of meer isolatiemaatregelen uitvoert, komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.
Wanneer u een nieuwe keuken installeert, denk dan aan een inductiekookplaat, de meest energiezuinige optie. Bij het verbouwen van de badkamer kunt u een douche-wtw (warmtewisselaar) installeren. Dit apparaatje zorgt ervoor dat de warmte van het wegstromende douchewater wordt hergebruikt en u ziet er niks van.
Voor de verwarming van de ruimte kunt u kiezen voor lage temperatuur verwarming of vloerverwarming.

WoonWijzerBox voor direct voordeel

Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u met kleine aanpassingen uw woning duurzamer maken. Het scheelt u in uw portemonnee en u krijgt meer comfort. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop, ledlampen, tochtstrips of radiatorfolie. Nu kunt u deze extra voordelig aanschaffen met de kortingsactie van de gemeente Maassluis met de WoonWijzerBox die u zelf kunt vullen. Een box ter waarde van 100 euro kost u nu maar 10 euro. Woningeigenaren kunnen de WoonWijzerBox bestellen via www.woonwijzerwinkel.nl/maassluis. Gebruik daarbij de speciale kortingscode MAASSLUIS2020.
Meer informatie over de WoonWijzerBox vindt u op www.maassluis.nl/woonwijzerbox.

Meer informatie

Kijk voor informatie over duurzaam klussen en verbouwen op:

of bezoek de showroom van de WoonWijzerWinkel aan de Directiekade 2 in Rotterdam: www.woonwijzerwinkel.nl.
Wilt u een lening afsluiten om uw woning te verduurzamen, kijk op www.maassluis.nl/duurzaamheidslening.

Label Wat je doet telt!