De Wip is weer open; werkzaamheden aan kademuur afgerond

Dit item is verlopen op 27-09-2018.

Wethouder Voskamp heeft donderdag 30 augustus 2018, in het bijzijn van Van Dijk Maasland B.V. en genodigden, de Wip feestelijk heropend. Nu de werkzaamheden aan de kademuur zijn afgerond, is de Wip weer opengesteld.

Nadat er begin 2017 constructieve gebreken werden geconstateerd, werd de Wip afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Gemeente Maassluis en Van Dijk Maasland BV maakten daarop een plan voor het vervangen van de kademuur aan de Wip.

Nieuwe steunconstructie

De voorbereidende werkzaamheden startten op 8 januari 2018, waarbij onder meer kabels en leidingen werden verlegd. Met het slaan van een reeks van 81 stalen buispalen werd de basis gelegd voor een nieuwe steunconstructie.

Hoogheemraadschap van Delfland

Tijdens de werkzaamheden bleken de vleugelmuur, eigendom van Hoogheemraadschap van Delfland, en een gedeelte van de kademuur gebruik te maken van dezelfde fundering. Om tot een duurzame oplossing te komen, werden de handen ineengeslagen en ook de vleugelmuur meegenomen in de herstelwerkzaamheden.

Financiƫle bijdrage

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft hiervoor een financiĆ«le bijdrage geleverd. Door deze samenwerking kunnen de vleugel- en kademuur zonder problemen weer tientallen jaren functioneren.

Oude ankerstangen

Bij de herstelwerkzaamheden zijn de oude ankerstangen visueel teruggebracht. Deze hebben geen constructieve functie meer maar dragen wel bij aan het behoud van het historische uiterlijk van de stad. Ook het wasstoepje dat hier vroeger lag, is teruggebracht in het straatbeeld.

Archeologische begeleiding

Het vermoeden bestond dat bij de graafwerkzaamheden oude funderingsresten werden aangetroffen van voormalige panden op deze plek. De graafwerkzaamheden vonden daarom onder archeologische begeleiding plaats.

Blik op het oude Maassluis

De gemeente was blij dat de funderingsresten daadwerkelijk werden aangetroffen. Zij gunnen ons een blik op het oude Maassluis. Naast de funderingsresten werden oude Delfts blauwe tegels aangetroffen.

Informatiezuil

In samenwerking met de archeologen en de Historische Vereniging Maassluis wordt gewerkt aan een plan om de vondsten zichtbaar te maken in het straatbeeld. In september wordt vooruitlopend op dit plan een informatiezuil geplaatst op de Wip.