Burgernet bestaat 10 jaar en werkt nu met verbeterde, eigentijdse app

Dit item is verlopen op 07-08-2019.

Met Burgernet kunt u samen met de politie een misdrijf oplossen, een kind dat is zoekgeraakt terugvinden of meewerken aan de aanhouding van zakkenrollers en inbrekers.

Het opsporingssysteem van Burgernet bestaat 10 jaar en is daarom vervangen door een verbeterde, eigentijdse versie. Een van de nieuwe mogelijkheden is het gebruik van beeld. Het operationeel centrum kan voortaan een foto meesturen met een bericht en deelnemers kunnen via de app tijdens de actie nu ook foto’s sturen naar de politie.

GPS-locatie

Naast het gebruik van beeldmateriaal, kan de Burgernet-app de GPS-locatie van de smartphone gebruiken om berichten te sturen over incidenten in de omgeving van waar de telefoon zich bevindt. Daarnaast kunnen oproepen meteen gedeeld worden via social media, ook met WhatsAppgroepen. Reageren op een oproep kan direct via de 'Bel politie'-knop.

Meer kanalen

Ook is het aantal kanalen uitgebreid. Deelnemen kon al via de Burgernet-app, via Twitter en sms- of spraakberichten. Maar vanaf nu kan dit ook via Facebook Messenger. Burgernetoproepen kunnen voortaan worden getoond op matrixborden en lichtkranten, bijvoorbeeld in openbare ruimtes en in de bus of de tram. Het betreft hier alleen vermissingen. Zo kunnen nog meer mensen mee helpen zoeken.

Hoe werkt Burgernet?

De politiemeldkamer vraagt Burgernetdeelnemers via de Burgernet-app, een sms-, spraakbericht en/of twitter en, sinds kort dus ook, Facebook Messenger om uit te kijken naar vermiste kinderen/personen, zakkenrollers, inbrekers of overvallers met een duidelijk signalement. De deelnemers ondernemen zelf geen actie maar kunnen reageren via de button in de app of op het gratis Burgernetnummer 0800-0011 en op 112.

Aanmelden

In heel Nederland hebben al veel betrokken inwoners zich aangemeld bij Burgernet. In Maassluis zijn er inmiddels 2.336 deelnemers. Download de gratis Burgernetapp of meld u aan op www.burgernet.nl.