Veelgestelde vragen en antwoorden over de algemene dienstverlening

Wat zijn de openingstijden van het stadhuis?

Het stadhuis blijft zoveel mogelijk gesloten en is alleen te bezoeken tussen 8.00 en 12.00 uur als u een spoedafspraak heeft, bijvoorbeeld voor het afhalen van een paspoort of rijbewijs. U kunt alleen telefonisch, via 14 010, een spoedafspraak maken.

Wanneer is de gemeente telefonisch bereikbaar?

De gemeente is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 8.00 en 16.00 uur via nummer 14 010.

Ik heb een afspraak op het stadhuis. Gaat deze door?

Alleen als u een spoedafspraak heeft, kan deze doorgaan. Had u al een afspraak dan neemt het Publiekscentrum contact met u op om door te geven of uw afspraak doorgaat of niet. Wilt u een nieuwe afspraak maken. Dat kan alleen voor spoedzaken, bijvoorbeeld voor het afhalen van een paspoort of rijbewijs. U kunt alleen telefonisch, via 14 010, een spoedafspraak maken.

Ik wil graag een spoedafspraak maken. Hoe kan ik dit doen?

U kunt alleen telefonisch, via 14 010, een spoedafspraak maken voor bijvoorbeeld het afhalen van een paspoort of rijbewijs.

Kan mijn huwelijk doorgaan?

Geplande huwelijken op het stadhuis gaan door. Hierbij mogen maximaal 25 gasten aanwezig zijn en alle aanwezigen moeten voldoende afstand (1,5 meter) van elkaar houden.

Kan ik gebruik maken van 24-uurs kinderopvang?

Maassluis coördineert een 24-uurs noodopvang voor kinderen tot 12 jaar. Deze voorziening kan worden gebruikt door ouders die in Maassluis wonen, werken in een cruciaal beroep en behoefte hebben aan opvang in de avond, nacht en in het weekeinde. Doordeweeks overdag kunnen kinderen gewoon terecht bij de eigen school of kinderopvang. Neem dan contact op met wijkteam VraagRaak. Zij kunnen u meer vertellen en aan de hand van een aantal vragen bepalen of u gebruik kunt maken van de noodopvang. Stuur een e-mail naar vraagraak@maassluis.nl of bel 010-5931500. Dit nummer is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur.

Gaan uitvaarten in Maassluis door?

Ja, uitvaartplechtigheden op de begraafplaatsen en het crematorium in de gemeente Maassluis gaan door. Voorlopig worden maximaal 30 personen per uitvaart toegelaten. Dat is een drastische maatregel, zeker bij het afscheid nemen van een dierbare waarbij nabestaanden met elkaar aanwezig willen zijn. Het besluit is genomen zodat alle aanwezigen bij de plechtigheid 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Op die manier blijft het risico op besmetting met het coronavirus beperkt en komt de veiligheid en gezondheid van nabestaanden, uitvaartondernemers en het personeel niet in gevaar.

Bij uitvaartplechtigheden is tijdelijk geen catering mogelijk.

Zijn de begraafplaatsen nog open voor bezoekers?

De begraafplaatsen in Maassluis zijn geopend voor bezoekers. Hier gelden dezelfde regels als overal in Nederland. Dat betekent dat u minimaal 1,5 meter afstand van andere bezoekers moet houden en dat geen groepsvorming (niet meer dan 3 mensen bij elkaar) ontstaat.

Mogen mijn kinderen in de speeltuin in de buurt spelen?

Ja, uit de gegevens die bij de RIVM nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Spelen met een paar kinderen kan wel maar vermijd grote groepen. Daarom is besloten om populaire grotere speelplaatsen Avonturis en de skatebaan te sluiten. Het risico op groepsvorming is daar te groot. Laat u ze bij binnenkomst wel direct hun handen wassen en was indien mogelijk hun kleding ook zo snel mogelijk om verspreiding van het virus te voorkomen.

Mogen kinderen buitenspelen met anderen?

Ja, uit de gegevens die bij de RIVM nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met andere kinderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheid of hoest. Maar liever niet met een groep, maar met een paar andere kinderen. Bijvoorbeeld een partijtje voetballen met een grote groep kinderen is geen goed idee, maar met een paar kinderen op doel schieten of overschieten zou wel prima kunnen. Andere contactspelletjes doen zoals tikkertje is geen goed idee, maar spelen in een speeltuin met een paar kinderen kan wel. Laat u ze bij binnenkomst wel direct hun handen wassen en was indien mogelijk hun kleding ook zo snel mogelijk om verspreiding van het virus te voorkomen.

Mogen kinderen spelen bij natuurspeelplaats Avonturis, de skatebaan en de Cruyff Court aan de Mozartlaan?

Nee, de gemeente Maassluis heeft besloten deze grotere en populaire speelplaatsen tijdelijk te sluiten. Het risico op ongewenste groepsvorming is hier te groot waardoor er extra kans is op verspreiding van het coronavirus.

Gaat de naturalisatieceremonie door?

De naturalisatieceremonie gaat niet door. U krijgt hierover bericht.

Ik ben vanuit het buitenland in Maassluis komen wonen. Ik moet mij vestigen in de gemeente. Kan dit op afspraak?

U kunt contact opnemen met de gemeente van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 14 010. 

> Lees de veelgestelde vragen en antwoorden

Actuele informatie over het virus vindt u op de websites van:

het RIVM,
GGD Rotterdam-Rijnmond en
de Rijksoverheid.

Ook is er een landelijk informatienummer:
0800-1351 (van 8.00 tot 22.00 uur)