Open brief van burgemeester Haan over de situatie rond het coronavirus

Beste Maassluizers,

Het zijn bijzondere tijden. Vooral voor de mensen die nu ziek zijn. Allereerst wil ik hen sterkte en beterschap toewensen.

De ingrijpende maatregelen die nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raken ons allemaal. Ik kan mij voorstellen dat dit tot gevoelens van angst en grote zorg kan leiden. Het coronavirus treft de hele samenleving.

Vooral nu zijn wij, meer dan ooit, op elkaar aangewezen. Het is hartverwarmend om te zien dat wij in Maassluis naar elkaar omkijken. Dat er talloze initiatieven in de stad zijn om elkaar te helpen; even een boodschap doen voor de buurvrouw of de hond van oma uitlaten. Zo doen wij dat in Maassluis en laten wij zien dat wij samen Maassluis zijn.

Die saamhorigheid en solidariteit maken mij trots.

Ik heb bewondering voor de wijze waarop jullie omgaan met de ongekende maatregelen. Het toont dat Maassluizers zich bewust zijn van de ernst van de situatie. 
Helaas is er nog geen medicijn, maar we staan zeker niet machteloos. Onze kracht zit 'm in samenwerking. Als we ons allemaal aan de hygiëneregels houden, kunnen we de kans op besmetting verkleinen. Als we allemaal onze sociale contacten beperken, kunnen we een uitbraak van het virus vertragen.
Dat doen we voor onszelf, voor onze families, vrienden en collega’s. Voor onze buren en kennissen. Voor de oudere en kwetsbare medemens, die een groter risico loopt ernstig ziek te worden.

Dat doen we voor het medisch personeel in de ziekenhuizen, zodat zij niet overbelast worden en hun werk kunnen blijven doen. Als er niet te veel mensen tegelijkertijd intensieve zorg nodig hebben, blijven er bedden beschikbaar voor iedereen die dat wel nodig heeft.

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond heeft een crisisteam samengesteld en de gemeente sluit hierop aan met een lokaal crisisteam.

De burgemeesters in de regio worden voortdurend betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. Het stadhuis blijft zoveel mogelijk dicht en de dienstverlening aan de inwoners gaat in aangepaste vorm door.

Op 15 maart 2020 heeft het Rijk besloten om locaties waar veel mensen bij elkaar komen zoals scholen, kinderdagverblijven, sportclubs en horeca, te sluiten. Wij begrijpen de impact van deze maatregelen en hebben begrip voor de frustratie die ze soms oproepen. Maar onze gezondheid en ons zorgsysteem hebben nu de hoogste prioriteit.

We hebben elkaar nodig, in voor- en tegenspoed. En zeker bij een crisis zoals deze. Ik reken op jullie!

Samen gaat het ons lukken!

Edo Haan
Burgemeester van Maassluis 

> Lees de veelgestelde vragen en antwoorden

Actuele informatie over het virus vindt u op de websites van:

het RIVM,
GGD Rotterdam-Rijnmond en
de Rijksoverheid.

Ook is er een landelijk informatienummer:
0800-1351 (van 8.00 tot 22.00 uur)