Canon van Maassluis

De 25 belangrijkste gebeurtenissen van onze stad in één oogopslag zijn te vinden via www.canonvanmaassluis.nl.

Wat zou eigenlijk iedere Maassluizer van de geschiedenis van Maassluis moeten weten? Veel Maassluizers weten natuurlijk wel dat de sleepboten van Smit onlosmakelijk met Maassluis verbonden zijn. Datzelfde geldt voor de achtergrond van de zelfstandigheid van Maassluis, in 1614, dat is groots gevierd in 2014.

Rijksweg dwars door Maassluis

Maar er is nog veel meer. Zou iemand bijvoorbeeld weten wie de Maassluise mejuffrouw Rijkje Bubbeson (1708-1764) was? Ze is nu een vrijwel vergeten dichteres, maar haar werk werd in de achttiende eeuw zeer gewaardeerd. Of zou iemand weten dat er ooit een rijksweg heeft gelopen, dwars door Maassluis? Aangelegd onder het bewind van Napoleon liep deze weg van Delft naar Hellevoetsluis, via de Noordvliet.

Komst van de Belgen

En wat te denken van de komst van de Belgen? Ze kwamen in 1910 naar Maassluis met vele honderden om te werken in de glasfabriek. En dat op een bevolking van 10.000 mensen!

Historische Vereniging Maassluis 

De verhalen over de 25 belangrijkste gebeurtenissen van Maassluis op de website www.canonvanmaassluis.nl zijn samengesteld door de Historische Vereniging Maassluis met medewerking van vrijwilligers.

Fotobijschrift: Belgische glasblazers aan het werk in de Eerste Hollandsche Glasvensterfabriek in Maassluis, aquarel van Herman Heijenbrock, Collectie Nederlands Openluchtmuseum.