Maassluis kiest voor natuurvriendelijke bestrijding van eikenprocessierupsen
Nu we weer in de maand juni zitten, ontstaat mogelijk overlast door de brandharen van eikenprocessierupsen. De eikenprocessierups is in deze tijd van het jaar zover ontwikkeld dat het dier zijn brandharen loslaat. Deze minuscule haartjes kunnen zorgen voor irritatie van de huid, ogen, keel en luchtwegen.
Locaties nesten
Er zijn ondertussen 33 bomen 'besmet'. Deze zijn al schoongemaakt. Houd voor de meest actuele berichtgeving onze site en social media (Facebook, Twitter) in de gaten.
Heeft u een nest ontdekt?
Meld dit dan via Fixi(externe link) of de Fixi app. Dit geldt overigens alleen voor bomen in de openbare buitenruimte, niet voor bomen die op eigen grond staan. Heeft u zelf een boom met een nest? Dan kunt u contact opnemen met Nationale Bomenbank. Zij kunnen u helpen bij het efficiënt en diervriendelijk bestrijden van nesten.
Nesten wegzuigen
Als dat nodig is kiest de gemeente ervoor om de rups actief en natuurvriendelijk te bestrijden. In Maassluis staan niet heel veel eikenbomen waardoor de overlast op voorhand niet erg groot is. Op de plekken waar wel eiken staan, plaatst de gemeente zogenaamde natuurvriendelijke feromoonvallen. Daarmee wordt onderzocht waar eikenprocessierupsen voor overlast kunnen zorgen. Als er daadwerkelijk overlast ontstaat, laat de gemeente de rupsennesten wegzuigen.
Door het plaatsen van mezennesten wordt geprobeerd te vermijden dat overlast ontstaat. (kool)mezen zijn namelijk een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast plaatst gemeente Maassluis op diverse plekken mezenkasten. U kunt zelf ook helpen door bijvoorbeeld mezenkasten in uw tuin of dakterras op te hangen.
Vleermuizen
Ook vleermuizen zijn een belangrijke natuurlijke vijand van dit plaagdier maar vleermuizen hebben het niet gemunt op de rupsen maar op de vlinder (mot) die uit de rups ontstaat. Vleermuizen kunnen op die manier zorgen dat het aantal eikenprocessierupsen volgend jaar kleiner is.