(Fotograaf Annette Moerman).

Burgemeester Edo Haan en zijn vrouw legden zaterdag 3 april 2021 een krans bij het maritiem monument en stonden zo stil bij de vele Maassluise inwoners die door de eeuwen heen op zee hun leven verloren bij het uitoefenen van hun werk.

De jaarlijkse herdenking bij het maritiem monument in Maassluis was helaas, net als in 2020, versoberd vanwege de coronamaatregelen.

Video herdenking

Bekijk de video van de herdenking bij het maritiem monument in Maassluis op 3 april 2021:

Schipbreuk van logger IJM 132

Edo Haan had in zijn toespraak speciale aandacht voor de schipbreuk van de logger IJM 132 uit IJmuiden, dit jaar precies 90 jaar geleden. Op 28 februari 1931 verging deze logger, genaamd Noordpool, op de Schotse kust. Zes Maassluizers voeren op dit schip. Van de opvarenden werden zeven lichamen geborgen, onder wie de zes Maassluizers.

Van links af: het wrak van de IJM 132 voor de Schotse kust en de begrafenis van de opvarenden van de IJM 132 in Schotland.
Van links af: overlijdensadvertentie van de Maassluise opvarenden van de IJM 132 en een foto van de terugkeer van hun stoffelijke overschotten in Maassluis.
Terugkomst van de stoffelijke overschotten van de opvarenden van de IJM 132 in Maassluis (Atelier Coltof).

Verlies mensenlevens

Beeldend kunstenaar Hans Blank ontwierp een actief en dynamisch beeld waarmee hij refereert aan de inspannende en gevaarlijke werkzaamheden aan boord van schepen, waarbij soms ook het verlies van mensenlevens te betreuren viel.

Burgemeester Edo Haan bij het maritiem monument (Fotograaf Annette Moerman).