De gemeente wil papierverspilling en nodeloze belasting van het milieu door ongewenst ongeadresseerd reclamedrukwerk tegengaan. In Maassluis ontvangen bewoners geen reclamefolders in de brievenbus als ze daar niet zelf om vragen.

Als bewoner kunt u zelf kiezen of u ongeadresseerde reclamefolders wilt ontvangen.
Wilt u ze wel ontvangen? Dan laat u dat aan de bezorger weten door de Ja-sticker (Ja/Ja-sticker) op uw brievenbus te plakken.
Wilt u geen ongeadresseerde reclamefolders ontvangen? Dan hoeft u geen sticker op uw brievenbus te plakken.

Huis-aan-huisbladen en berichten van de gemeente blijft u ontvangen, behalve als u een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus heeft.

Gratis Ja-sticker

In het Publiekscentrum van het stadhuis kunt u een gratis Ja-sticker en Nee/Nee-sticker afhalen.
Wilt u een Ja-sticker per post ontvangen? Stuur dan een e-mail naar kwaliteitsbeheer@spotta.nl met als onderwerp 'Ja-sticker ontvangen' en in de e-mail uw adresgegevens.  

Welke sticker plakt u?

  • Plakt u een Ja-sticker (Ja/Ja-sticker) op uw brievenbus, dan krijgt u wél ongeadresseerd drukwerk (zoals reclamefolders) en wél huis-aan-huisbladen.
  • Plakt u een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus, dan krijgt u geen ongeadresseerd drukwerk én geen huis-aan-huisbladen.
  • Heeft u een Nee/Ja-sticker op uw brievenbus, dan krijgt u geen ongeadresseerd drukwerk, maar wél huis-aan-huisbladen.
  • Plakt u geen sticker op uw brievenbus, dan krijgt u geen ongeadresseerd drukwerk, maar wél huis-aan-huisbladen.

Heeft u al een Nee/Ja-sticker of Nee/Nee-sticker op uw brievenbus en geldt uw wens nog steeds? Dan kunt u deze sticker laten zitten. 

Tegen papierverspilling

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland elk jaar ongeveer 34 kilo papier aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 25 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid. Deze papierverspilling wil de gemeente tegengaan.

Folders digitaal?

Wilt u geen papieren folders meer ontvangen maar toch geen aanbiedingen missen? Op verschillende websites en apps kunt u de meeste reclamefolders ook vinden. Bijvoorbeeld op www.allefolders.nl(externe link), www.reclamefolder.nl(externe link) of www.folders.nl(externe link)

Alleen specifieke folders?

Wilt u alleen specifieke folders ontvangen? Maak dan een keuze via de website www.folderkiezer.nl(externe link) of www.kiesjefolders.nl(externe link). Dan krijgt u het gewenste reclamemateriaal per post toegestuurd.

Geen geadresseerde reclame?

Wilt u ook geen geadresseerde reclame meer ontvangen? Stuur deze post dan retour afzender en meld uw adres af via www.postfilter.nl(externe link).

Meld ongewenst reclamedrukwerk

Heeft u geen Ja-sticker (of een Nee/Nee-sticker of Nee/Ja-sticker) op uw brievenbus geplakt en ontvangt u (na 1 oktober 2021) toch nog ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kunt u dit melden bij de gemeente Maassluis of bij de verspreider van het ongewenste reclamedrukwerk.

Melden ongewenst reclamedrukwerk

Komen er bij de gemeente veel meldingen binnen over 1 bedrijf? Dan krijgt dit bedrijf eerst een schriftelijke waarschuwing. Na 2 schriftelijke waarschuwingen kan een boete worden opgelegd conform art.15a uit de Afvalstoffenverordening 2021. De hoogte van deze boete bedraagt € 150,- per overtreding voor een natuurlijk persoon en € 300,- voor een rechtspersoon (art. 20a lid 3 uit de Afvalstoffenverordening 2021). Dit geldt voor zowel adverteerders als verspreiders van het ongewenste reclamedrukwerk.

Download

De regeling voor het verspreiden van het ongeadresseerd reclamedrukwerk is onderdeel van Afvalstoffenverordening 2021(externe link) en Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2021(externe link).