In de groenstrook langs Kwartellaan zijn eind 2020 bomen gekapt om ruimte te maken voor het verbreden van de singel. Omwonenden van de groenstrook konden in april/mei 2021 meebeslissen hoe de vernieuwde groenstrook langs de Kwartellaan wordt ingevuld.

De bewoners konden kiezen uit twee indelingsvoorstellen. Zeven van de 35 omwonenden hebben een voorkeur doorgegeven. De meeste omwonenden geven de voorkeur aan voorstel 1.

Gekozen voorstel 1

Midden, zichtbaar voor de woningen gelegen aan de Kwartellaan/Burgemeester Schelvishof en Burgemeester Lotsyhof.
Rechterkant, zichtbaar voor woningen gelegen aan de Burgemeester Lotsyhof en Burgemeester Roesthof.

Download een grotere afbeelding

Passende boomsoorten

De gemeente koos een aantal boom/heestersoorten die passen binnen het project. De bomen zijn gekozen op 3 eigenschappen:

  • bestand tegen klimaatverandering (bijvoorbeeld overvloedige regenval);
  • aantrekkelijk voor de dieren (bijvoorbeeld vogels) die in de omgeving leven;
  • een uiterlijk dat past in de wijk

De Salix caprea kan bijvoorbeeld goed tegen veel water, de Wilde Lijsterbes is geliefd bij vogels en de Amberboom ‘Worplesdon’ past qua uiterlijk goed in de wijk.

Dit zijn de geselecteerde boom/heestersoorten:

Bomen

1. De Wilde Lijsterbes (Sorbus aucuparia) is een waterbestendige boom. Hij kan 8 tot 12 meter hoog worden en breed uitgroeien tot wel 6 á 8 meter. De boom is voornamelijk groen en de bast is grijs. Als de Wilde Lijsterbes in bloei staat draagt hij groene/crème witte bloemen en in de herfst kleurt hij geeloranje/rood. Bijen, vlinders, vogels, kleine zoogdieren voelen zich thuis in de boom die een middelhoge nectarwaarde en middelhoge pollenwaarde heeft.

3. De Goldrush (Metasequoia glyptostroboides) is een waterbestendige boom. Hij kan 15 tot 20 meter hoog worden en uitgroeien tot een breedte van 10 tot 15 meter. De boom is voornamelijk geel gekleurd en heeft een roodbruine bast. Als de Goldrush in bloei staat is hij groen. In de herfst kleuren de bladeren oranje/bruin. De boom is een verblijfsplek voor kleine zoogdieren.

5. De Wilgbladige eik (Quercus phellos, Wilgeik) is een waterbestendige boom. Hij kan 15 tot 20 meter hoog worden en in de breedte uitgroeien tot 9 á 12 meter. De Salix Caprea is groen en heeft een grijsbruine bast. Als hij bloeit kleurt hij goudgeel en in de herfst oogt hij bronskleurig. Vogels en kleine zoogdieren zoeken graag een plekje in de boomsoort.

7. De Kaukasische els (Alnus glutinosa var. Barbata) kan 12 tot 15 meter hoog worden en breed uitgroeien van 6 tot 12 meter. Deze els is donkergroen van kleur en zijn bast is grijs. Als hij in bloei staat is hij geelbruin en in de herfst kleurt hij bruin/groen. Bijen en vogels voelen zich thuis in deze boomsoort.

9. De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Prinz Handjery') kan 3 tot 5 meter hoog en breed worden. Deze kleine boom is geelbont/roodviolet uitlopend en de bast is grijs. In bloei is deze esdoorn geelgroen en in de herfst kleurt hij geel. Bijen en vlinders huizen graag in deze boom met een hoge nectarwaarde en een hoge pollenwaarde.

2. De Worplesdon (Liquidambar styraciflua, Amberboom) is een waterbestendige boom. Hij kan 12 tot 15 meter hoog worden en uitgroeien tot een breedte van 8 tot 12 meter. De boom is voornamelijk groen en heeft een grijze bast. Als de Worplesdon in bloei staat dan kleurt hij geelgroen (april-mei). Zijn herfsttooi is oranje/roodviolet (september-december). Vogels en kleine zoogdieren zoeken graag een plekje in deze boom.

4. De Salix Caprea is een kleine waterbestendige boom. Hij kan 5 tot 8 meter hoog worden en in de breedte groeit hij uit van 3 tot 5 meter. De boom heeft een groen/grijsviltige kleur en een grijsbruine bast. In de bloeiperiode kleurt de boom goudgeel/zilvergrijs en zijn herfsttooi is lichtgeel. Bijen en vlinders zijn graag geziene gasten in de boom die een hoge nectarwaarde heeft en een hoge pollenwaarde.

6.  De Veldesdoorn (Acer campestre) kan 10 tot 12 meter hoog worden en in de breedte uitgroeien tot 7 á 8 meter. De boom is groen en de bast is grijsbruin. In bloei kleurt de Veldesdoorn groengeel en zijn herfsttooi is goudgeel. Bijen, vlinders en vogels zoeken graag een plekje in de boomsoort met een hoge nectarwaarde en een hoge pollenwaarde.

8. De Pennsylvaanse es (Fraxinus pennsylvanica 'Summit') is waterbestendig. Hij kan 10 tot 16 meter hoog worden en wordt 6 tot 10 meter breed. De kleur is groen en de bast is grijsbruin. In zijn bloeiperiode is de Pennsylvaanse es geelgroen en in de herfst kleurt hij geel/goudgeel. De boom is bij uitstek een verblijfsplek voor vogels.

Heesters

10. De Grauwe wilg (Salix cinerea) is een waterbestendige heester. Hij kan 3 tot 5 meter hoog en breed worden. Deze struik grijsgroen/grijsviltig van kleur en de bast is grijs. In bloei is de Grauwe wilg geel/zilvergrijs en zijn herfsttooi is grauwbruin/geel. Bijen en vlinders voelen zich thuis in deze heester met een hoge nectarwaarde en een hoge pollenwaarde.

11. De Salix aurita kan 0,5 tot 3 meter in de hoogte en breedte worden. Deze heester is groen met aan de onderzijde een blauwgroene kleur. De bast is grijsbruin. Zowel in bloei als in de herfst is de Salix aurita geel. Bijen en vlinders voelen zich thuis in deze struik met een hoge nectarwaarde en een hoge pollenwaarde.

Planning

Het voorstel dat de voorkeur heeft van de omwonenden, wordt uitgevoerd door de gemeente. Allereerst worden de bomen en heesters uit voorstel 1 ingekocht. Het daadwerkelijk planten van het nieuwe groen gebeurt tussen november 2021 en februari/maart 2022. De herfst en de winter zijn de beste jaargetijden om bomen en heesters te planten.

Vragen?

Heeft u vragen over het project? Neem contact op met Maarten Klop, m.klop@maassluis.nl.