De GGD Rotterdam-Rijnmond is 30 januari gestart met vaccineren tegen HPV, het humaan papillomavirus dat kanker kan veroorzaken.  Mannen ontvangen deze oproep voor de eerste keer. De prikken zijn in 2023 gratis voor iedereen die geboren is tussen 1996 en 2003.

Een overzicht van alle locaties met openingstijden staat op de website www.ggdrotterdamrijnmond.nl/hpv19-26(externe link). Iedereen die in aanmerking komt voor de prik kan gratis een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl(externe link) of 0800-1608 (gratis).

HPV

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit virus kan zes soorten kanker veroorzaken waaronder baarmoederhalskanker en mond- en keelkanker. Er zijn twee prikken nodig en die zijn in 2023 gratis voor iedereen die geboren is tussen 1996 en 2003. Mannen ontvangen deze oproep voor de eerste keer.

Om iedereen in onze regio zo goed mogelijk te informeren, organiseert de GGD voorlichtingsactiviteiten bij scholen en bij drukbezochte plekken zoals rond ov-haltes.  Ook kunnen jongeren via whatsapp(externe link) hun vragen stellen.

Landelijke campagne

Jongvolwassenen weten weinig over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en over de vaccinatie. Daarom startte 11 januari een landelijke campagne met de slogan: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Het doel is om de doelgroep aan te moedigen zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de HPV-keuzehulp(externe link).

Meer informatie staat op de website van het RIVM.(externe link)