Kees in `t Veld vindt duurzaamheid belangrijk en gebruikt daarom milieuvriendelijke producten voor zijn autoschade herstelbedrijf. Ook heeft hij verschillende energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Met de hoge energieprijzen had Kees de wens om de energierekening nog verder te verlagen. Duurzaamheidscoach Esther de Groot vanuit gemeente Maassluis helpt hem daarbij.

Het bedrijfspand is al goed geïsoleerd en alle verlichting is led. Kees heeft ook al gekeken naar de sluipverbruikers: “Onze koffieautomaat bleek een behoorlijke energieslurper. Nadat ik deze had vervangen door een kleiner apparaat, bespaarde ik € 30 per jaar op de energierekening.”

Van het aardgas af

Kees gelooft niet dat gas de toekomst is en wil daarom graag van het aardgas af. Het gasverbruik is al niet hoog en het bedrijf betaalt voornamelijk voor de vaste kosten: “De duurzaamheidscoach van de gemeente liet mij zien dat ik meer dan € 200 per jaar kwijt ben aan de vaste kosten voor de aardgasaansluiting. Het gas afsluiten kost momenteel niets dus dit wil ik zo snel mogelijk gaan doen. De coach vertelde hoe ik dat kon doen.”. 

Kees gebruikt gas vooral om de auto’s te wassen met warm water. Dit kan natuurlijk ook met een elektrische boiler. De ruimte verwarmen doet Kees maar weinig, omdat het pand goed geïsoleerd is en omdat hij de hele dag in de weer is. Als het toch koud wordt dan kan hij de airco gebruiken om te verwarmen, die hangt er toch al!

Zonnepanelen

Door elektrisch te verwarmen gaat het elektriciteitsverbruik wel iets omhoog. Om dit op te vangen wil Kees zonnepanelen plaatsen op het dak. De duurzaamheidscoach helpt hem hierbij door de offertes te beoordelen. Met de huidige energieprijzen is de investering binnen 5 jaar al terugverdiend.

Minder afval en meer groen

Kees wil milieubewust zijn, zo vermijdt hij PFAS in zijn coatings en zorgt hij dat zoveel mogelijk producten biologisch afbreekbaar zijn. Hij heeft weinig afval, maar een groot deel van het afval bestaat uit kartonnen verpakkingen. Op aanraden van de duurzaamheidscoach gaat Kees dit karton apart inzamelen en aan een lokale vereniging leveren. Ook ontstond tijdens het bezoek het idee om een rij stenen langs het pand te vervangen door groen: “Goed voor de natuur, maar ook een fraai aanzicht voor het bedrijf!”

Duurzaamheidscoach voor bedrijven

Bedrijven die willen verduurzamen kunnen kosteloos gebruik maken van de hulp van de duurzaamheidscoach van de gemeente Maassluis. De duurzaamheidscoach geeft advies over maatregelen en ondersteunt bij het uitvoeren daarvan. Bijvoorbeeld door offertes te beoordelen, door subsidies aan te vragen of door het regelen van financiering.

Neem contact op met de duurzaamheidscoach Esther de Groot via telefoonnummer 010-238 28 39 of per e-mail via: e.degroot@stimular.nl.