Burgemeester Edo Haan heeft maandag bloemen gelegd bij het Geuzenmonument aan de Dr. Jan Schoutenlaan in Maassluis. 

Het monument is opgericht ter nagedachtenis van negen inwoners van Maassluis die actief waren in de verzetsgroep De Geuzen.  

De Geuzen was de eerste verzetsgroep van Nederland en is een dag na het bombardement op Rotterdam op 15 mei 1940 opgericht. In Maassluis stond de Geuzenvendel onder leiding van Sjaak Boezeman. In november 1940 komen de Duitsers de Geuzen op het spoor en vanaf 19 november 1940 gaat er een arrestatiegolf door de regio. Sjaak Boezeman was de eerste Geus die op 9 januari 1941 na bruut verhoor en martelingen in het Oranjehotel overleed. Na een schijnproces worden de overige 157 Geuzen naar verschillende concentratiekampen gestuurd. Onder hen 22 Maassluise Geuzen die op 8 april 1941 naar Buchenwald (D) worden gedeporteerd. Acht van hen keren niet meer terug naar Maassluis.  

Het bloemen leggen bij het Geuzenmonument gebeurt op dezelfde dag dat in Vlaardingen traditioneel de Geuzen worden herdacht en de jaarlijkse Geuzenpenning wordt uitgereikt. 

Geuzenpenning 2023 

Dit jaar is de Geuzenpenning toegekend aan de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren. Al decennia voeren de militairen een niets ontziend bewind, maar sinds de coup van 1 februari 2021 zijn de omstandigheden nog verder verslechterd. ,,De omstandigheden in Myanmar zijn nu zeer slecht,’’ zegt Min Min van AAPP die de onderscheiding namens deze organisatie in Vlaardingen in ontvangst heeft genomen.