Verkiezing Europees Parlement

Verkiezing op donderdag 23 mei 2019

De verkiezing van de leden van het Europees vindt plaats op donderdag 23 mei 2019. Alle inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder met de Nederlandse nationaliteit mogen stemmen. Zij krijgen een stempas toegestuurd. Ook de inwoners met een andere EU-nationaliteit mogen stemmen mits zij zich hebben laten registreren bij de gemeente om in Nederland op de Nederlandse kandidaten voor het Europees parlement te stemmen.


Informatie over de verkiezingen:

 • Ik wil in een andere gemeente stemmen

  lees meer
 • Ik wil iemand anders voor mij laten stemmen

  lees meer
 • Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing?

  lees meer
 • Wanneer worden de stempassen bezorgd?

  lees meer
 • Ik ben mijn stempas(sen) kwijt

  lees meer
 • Hoe laat en waar kan ik stemmen?

  lees meer
 • Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

  lees meer
 • ID

  lees meer
 • Achtergrondinformatie

  De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook de stemming vindt niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats. De laatste verkiezing voor de Nederlandse leden in het Europees Parlement vond plaats op donderdag 22 mei 2014.

  Historie

  De Europees Parlementsverkiezing vond voor het eerst plaats in 1979. In dat jaar bestond het Europees Parlement nog uit 410 leden, afkomstig uit 9 EG-lidstaten (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Duitsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken).

  Nu

  Het tegenwoordige Europees Parlement bestaat uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. 26 Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers.

  Europese partijen

  Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.

  Meer informatie

  Kijk voor meer informatie op: www.kiesraad.nl/verkiezingen/europees-parlement