Wethouder Corine Bronsveld (Maassluis) en wethouder Wendy Renzen (Midden-Delfland) bekijken de nieuwe routekaart Delflandse Trekvaarten met maar liefst 19 wandel-, fiets- en vaarroutes (Fotograaf: Arend van der Salm).

Cultuurwethouders Corine Bronsveld-Snoep (Maassluis) en Wendy Renzen (Midden-Delfland) presenteerden donderdag 23 september 2021 meerdere wandel-, fiets- en vaarroutes die stuk voor stuk in het teken staan van de vroegere Delflandse Trekvaarten. Ook is er een routekaart.

Deze routes laten iedereen de oude trekvaarten en het trekschuitenvervoer, ook wel de 'intercity van de Gouden Eeuw' genoemd, beleven. 

Gratis routekaart

Op de nieuwe routekaart staat ook veel achtergrondinformatie over de historie van de Delflandse Trekvaarten, tips over wat er te zien is onderweg en de mooiste plekken om naartoe te gaan. Onder meer de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Delft en Midden-Delfland, rondvaartondernemers, musea, (historische) verenigingen en stichtingen sloegen de handen ineen om de routekaart samen te stellen.
De routekaart is gratis te verkrijgen bij toeristische punten in de regio Maassluis, Vlaardingen, Midden-Delfland en Delft. De kaarten liggen ook bij stadsmarketingorganisaties Ervaar Maassluis, VVV Vlaardingen, PUUUR Midden-Delfland en Delft Marketing.

Genoeg te ontdekken

Wethouders Corine Bronsveld-Snoep en Wendy Renzen vertelden bij de presentatie: "Met deze routes duik je in de wereld van de Delflandse Trekvaarten, een verrassend stukje historie dat Delft, Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen met elkaar verbindt. Want wie kent nu nog het aloude verhaal van de trekvaarten, de trekschuiten en de jaagpaden? Er zijn in het gebied zoveel trekvaartelementen bewaard gebleven en in ere hersteld. Genoeg te ontdekken dus. De routekaart helpt de liefhebber daarbij."

Routes

De wandelroutes zijn 5, 10 en 15 kilometer lang, de fietsroutes 30, 40 en 50 kilometer en de vaarroutes lopen van Maassluis-Delft, Schipluiden-Vlaardingen en Vlaardingen-Maassluis. Elke route gaat door het polderlandschap van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, langs en over de Delflandse Trekvaarten, de Vlieten en cultuurhistorische steden en dorpen.

Boek een trekvaartarrangement

Op zoek naar een bijzondere ervaring? Ervaar, dobberend op het water, de stilte van het landschap, terwijl de schipper vertelt over de geschiedenis. Het arrangement wordt aangeboden door rondvaartondernemers en -organisaties. Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft alle gidsen opgeleid over de historie van de Delflandse Trekvaarten. Stichting Historische Werf Zorg & Vlijt vaart bijvoorbeeld met een in Maassluis gebouwde replica van een vroegere trekschuit. Na jaren hard werken is deze afgelopen zomer tewatergelaten. 

De trekvaartarrangementen worden aangeboden door:

Bij de laatste 3 organisaties bieden trekschuiten die worden voortgetrokken door een paard. Net als vroeger!

Promotiefilm

Voor de promotie van de Delflandse Trekvaarten routes is een korte film gemaakt met een overzicht van de verschillende bezienswaardigheden langs de trekvaarten.

Erfgoed behouden

Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De Provincie Zuid-Holland maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

Ergoedlijn Trekvaarten

De routekaart is mede mogelijk gemaakt met steun van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de provincie Zuid-Holland en met de inzet van vele vrijwilligers.