Een aardgasvrije toekomst voor Maassluis; dat roept heel wat vragen op bij Maassluizers. Deze vragen zijn in februari 2021 gesteld tijdens een online informatiebijeenkomst en komen voort uit een digitale enquête onder inwoners en bedrijven. De antwoorden op veel van deze vragen zijn nu op de webpagina Maassluis aardgasvrij.

Er zijn heel verschillende vragen gesteld. Bijvoorbeeld welke wijken als eerste aardgasvrij worden, of waterstof aardgas als warmtebron kan vervangen, waar informatie over subsidies te vinden is en welke mogelijkheden huurders hebben. Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u uw vraag mailen naar aardgasvrij@maassluis.nl.

Online bijeenkomst

De gemeente kijkt terug op twee geslaagde online bijeenkomsten over Maassluis aardgasvrij, één voor inwoners en één voor bedrijven. Met 600 deelnemers waren deze drukbezocht.

  • Wethouders Sjef Evers (o.a. duurzaamheid) en Sjoerd Kuiper (o.a. wonen en ruimtelijke ordening) vertelden over de ambitie van Maassluis, waarom we aardgasvrij worden en wat er al kan. Zij gaven aan dat het belangrijk is dat de transitie betaalbaar is en iedereen kan meedoen.
  • Projectleider Wietske van Hooff vertelde hoe Maassluis het project aanpakt en hoe uiteindelijk de keuzes gemaakt worden voor bijvoorbeeld het meest geschikte alternatief voor gas.
  • Menno Schokker van bureau Merosch presenteerde de verschillende alternatieven voor aardgas en hoe dat er dan uit komt te zien in uw woning.
  • Frank Prins van het regionale energieloket de WoonWijzerWinkel gaf aan wat Maassluizers nu al kunnen doen om een woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst ongeacht wat het alternatief wordt. Het belangrijkste daarbij is energie besparen, want alle energie die u bespaart hoeft ook niet opgewekt te worden.

Terugkijken?

Heeft u de bijeenkomst gemist? De bijeenkomst is nog terug te zien via www.maassluis.nl/aardgasvrij. Daar kunt u ook de presentaties downloaden.

Vragenlijst

Meer dan 300 inwoners vulden voorafgaand aan de online bijeenkomst een vragenlijst in. De resultaten van deze enquête worden gebruikt bij de verdere uitwerking van het project Maassluis aardgasvrij. Onder de deelnemers aan de enquête zijn 7 pakketten met streekproducten verloot. De winnaars hebben hierover reeds bericht ontvangen.

Visie

In de tweede helft juni 2021 presenteert de gemeente tijdens een volgende informatiebijeenkomst de visie op een aardgasvrije toekomst en wat dat betekent voor de verschillende wijken in Maassluis. Iedereen kan er dan weer vragen over stellen, ideeën delen en zorgen uiten.