Trouwen

Trouwen in Maassluis kan heel bijzonder zijn

U kunt in deze gemeente namelijk op verschillende locaties trouwen of uw partnerschap laten registreren èn u kunt de ceremonie naar eigen wens vormgeven.

1. Trouwlocaties

1.1 Trouwzaal stadhuis
1.2 Stadhuistuin
1.3 De Ridderhof
1.4 Partyschip Diane
1.5 Cruise- en Party Schip “De Tijdgeest”
1.6 Het Sleepvaartmuseum
1.7 Het Witte Kerkje
1.8 Eigen locatie
1.9 Functionele zaken trouwlocaties
1.10 Gemeenlandshuis van Delfland

2. Voorbereiding
3. Huwelijksvoltrekking
4. Buitengewoon Ambtenaren Burgerlijke Stand (BABS)
5. Prijzen trouwlocaties in Maassluis


 1. Trouwlocaties
 

 • 1.1 Trouwzaal stadhuis

   

  De totaal vernieuwde trouwzaal is geheel aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo is er een prachtige vloer, muurpanelen en plafond aangebracht. Ook is de zaal voorzien van nieuw meubilair. De statige deur is daarbij een blikvanger geworden. Klap op de vuurpijl is de speels gecombineerde techniek van licht en geluid.

  Het ontwerp met als thema Aqua (water) van designer/interieurarchitect Ted Piskora van de Maassluise onderneming Inter-Visie past uitstekend bij Maassluis en zijn historie.

  De trouwzaal heeft na de make-over een frisse en moderne uitstraling gekregen die past bij het karakter van Maassluis. Naast de al aanwezige trouwlocaties wordt er met de vernieuwde trouwzaal een compleet pakket aangeboden aan a.s. bruidsparen. 

  lees meer
 • 1.2 Stadhuistuin

  De stadhuistuin is bij mooi weer een ideale plek om te trouwen. Door toepassing van pergola's, terrassen en zitbanken is daar een fraai stukje tuinarchitectuur tot stand gebracht. De bronsplastiek van Sybilla Krosch "Schepen in de haven" levert een artistieke bruidsfoto op.

  lees meer
 • 1.3 De Ridderhof


  Restaurant De Ridderhof is gelegen aan de Sportlaan 2 en is een rustieke uit 1658 daterende boerderij. Ondanks diverse restauraties heeft de Ridderhof zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke karakter behouden. Als de huwelijksvoltrekking na 14.00 uur plaatsvindt, kan dit alleen in combinatie met een vervolgprogramma.
  lees meer
 • 1.4 Partyschip "Diane"  Het partyschip "Diane" uit Vlaardingen zal voor aanvang van de huwelijksvoltrekking aanmeren aan de opstapplaatsen Stadhuiskade of de Waternetsteiger aan de Burgemeester van der Lelykade.

  De ceremonie kan plaatsvinden terwijl het schip afgemeerd blijft liggen. U kunt er ook voor kiezen te gaan varen. Kiest u voor dat laatste dan zal het jawoord in ieder geval binnen de grenzen van Maassluis moeten vallen. Dit betekent dat op een beperkt gedeelte van de Nieuwe Waterweg de huwelijksceremonie moet plaatsvinden.

  lees meer
 • 1.5 Cruise- en Party Schip “De Tijdgeest”

  Het Cruise- en Party Schip “De Tijdgeest” is een historisch schip van meer dan 100 jaar oud. In 1897 als stoomgoederenboot met passagiersaccomodatie gebouwd. Compleet gerenoveerd en in een multifunctioneel jasje gestoken is de Tijdgeest in Maassluis erkend als officiële trouwlocatie.

  Van 1 oktober tot 1 april heeft De Tijdgeest haar vaste ligplaats in Maassluis en is het mogelijk om op dit schip uw huwelijk te laten voltrekken. De ceremonie van het huwelijk vindt plaats in de ruime en gezellige salon.

  Dit kan terwijl de boot aan de kade ligt, maar ook al varende zolang het schip zich bevindt binnen de grenzen van Maassluis.

  lees meer
 • 1.6 Het Sleepvaartmuseum  Het Sleepvaart museum is sinds mei 2007 beschikbaar als trouwlocatie. Hiermee is de (voormalige) trouwzaal van de gemeente Maassluis weer in ere hersteld. Het is een sfeervol gebouw waar de gemeenteraad tot 1966 vergaderde.
   
  Proef hier op uw trouwdag de sfeer van de historie van Maassluis.
  lees meer
 • 1.7 Het Witte Kerkje

  Midden in een woonwijk - maar toch mooi in het groen - staat nabij het oude centrum van Maassluis een karakteristiek wit (voormalig) kerkje. Het is in 1952 gebouwd door de fameuze architect S.J. van Embden en valt op door de achtkantige vorm en de naoorlogse bouwstijl.

  Na een grondige renovatie is het gebouw een nieuw leven begonnen en is nu een geliefde locatie voor maatschappelijke, culturele en sociale activiteiten. Vooral door de goede akoestiek vinden er regelmatig concerten plaats. Bij de heropening in februari 2008 accentueerde de burgemeester van Maassluis, de heer Karssen, de unieke manier van samenwerken door met elkaar te zorgen voor behoud van waardevolle zaken uit het verleden.

  Die wijze van samen de schouders er onder zetten, typeerde de burgemeester als een mooie eigenschap van de Maassluizers. Het kerkje staat weer helemaal in de verf en met een nieuw interieur klaar voor gebruik.

  lees meer
 • 1.8 Eigen locatie

  Het is in Maassluis mogelijk om uw huwelijk te laten voltrekken in een locatie die u zelf kiest.
  Aan deze locatie worden de volgende eisen gesteld:

  • De locatie moet voldoende veilig zijn.
  • De locatie moet voor het voltrekken van een huwelijk naar behoren zijn ingericht ( aanwezigheid van tafel en stoelen, lessenaar, microfoon, kleedruimte voor de trouwambtenaar, voldoende verlichting van de ruimte e.d.).
  • De locatie moet voldoende openbaar zijn en het gebruik mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.
  • De locatie moet voldoende toegankelijk zijn, ook voor mindervaliden.
  • Er moet een sanitaire voorziening zijn.
  • Voor het pand moet een gebruiksvergunning of een evenementenvergunning zijn afgegeven.
  lees meer
 • 1.9 Functionele zaken trouwlocaties

  Op deze pagina vindt u meer informatie over reserveren, tarieven, parkeren en muziek.
  lees meer
 • 1.10 Gemeenlandshuis van Delfland

  Het Gemeenlandshuis van Delfland is een monumentaal pand  uit 1626 en één van de oudste gebouwen in het centrum van Maassluis. In het gebouw bevindt zich de Hoogheemraadzaal. Deze werd gebruikt door de leden van het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland als vergaderkamer. Ook heeft dit vertrek eerder als trouwlocatie dienst gedaan. 

  Vereniging Hendrick de Keyser

  Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft het historische gebouw overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. De landelijk werkende vereniging die zich inzet voor het behoud van historische architectuur. Door het Gemeenlandshuis over te dragen aan Vereniging Hendrick de Keyser is het behoud van het gebouw als belangrijk cultuurhistorisch object gewaarborgd.

  Historie

  Het Gemeenlandshuis is een prachtig voorbeeld van de Renaissance bouwstijl van de eerste helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd in 1626 in opdracht van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland. Het gebouw staat aan de haven van Maassluis, in de nabijheid van de uitwateringssluizen. Het Hoogheemraadschap van Delfland gebruikte het Gemeenlandshuis als uitvalsbasis voor de bewaking van de belangrijke Maasdijk, als sluiswachterswoning en als vergaderruimte.
  Met zijn hoge dak en middenschoorsteen vertoont het Gemeenlandshuis van Maassluis veel overeenkomst met dit, grotendeels afgebroken kasteel Honselaersdijk. Achter de 17de-eeuwse poort met wapenschilden en originele deur, schuilt een historisch interieur. Pronkstuk is de indrukwekkende spiraalvormige houten trap in de hal, één van de fraaiste trappen uit de 17de eeuw in ons land.

  Trouwzaal 

  De unieke trouwzaal is op maximaal 45 personen berekend. In het Gemeenlandshuis en in de directe omgeving daarvan bevinden zich ideale plekken om te fotograferen. Meer informatie en foto's van deze locatie vindt u in de brochure "Maassluis Het Gemeenlandshuis  (1MB).

  Een huwelijk laten voltrekken op deze unieke locatie? Neem dan eerst contact op met de Vereniging Hendrick de Keyser via telefoonnummer 020-5210630 of stuur een e-mail naar huren@hendrickdekeyser.nl. Als de huwelijksdatum en het tijdstip zijn vastgelegd bij deze locatie dan kunt u contact opnemen met het publiekscentrum in het stadhuis voor informatie over de formaliteiten rondom de huwelijksvoltrekking en de ondertrouw. Het publiekscentrum is telefonisch bereikbaar via nummer 14010.

  Kosten

  Voor het gebruik van deze locatie bent u kosten verschuldigd aan de Vereniging Hendrick de Keyser. U betaalt ook leges aan de gemeente voor het laten voltrekken van het huwelijk.

  lees meer
 • 2. Voorbereiding

  Op welke locatie in Maassluis u ook het jawoord geeft, voordat het zover is moeten vele zaken geregeld en voorbereid worden.
  Deze online brochure is hierbij een hulpmiddel. Het bevat informatie over de gang van zaken bij het sluiten van een huwelijk of het registreren van een partnerschap in de gemeente Maassluis.

  Overal waar in dit onderdeel wordt gesproken over "in het huwelijk treden" of "trouwen" wordt ook "het registreren van partnerschap" bedoeld.
  lees meer
 • 3. Huwelijksvoltrekking

  Probeer op de dag van uw huwelijk op tijd, ongeveer vijf minuten van te voren, bij de trouwlocatie aanwezig te zijn. Dit is niet alleen in uw eigen belang, maar ook in het belang van het bruidspaar dat eventueel na u komt.

  Trouwen doet u zelf. U wordt niet getrouwd door de ambtenaar, maar u voltrekt zelf het huwelijk, in tegenwoordigheid van de ambtenaar van de burgerlijke stand en van getuigen. Dit doet u door te verklaren "dat u elkaar aanneemt tot echtgenoten en dat u getrouw alle plichten zult vervullen die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden". De ambtenaar van de burgerlijke stand verklaart dan het huwelijk voor gesloten.

  lees meer
 • 4. Buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand (BABS)

  De gemeente Maassluis heeft de volgende buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (BABS):

  Coby Lammers-Noordam

  Foto van Coby Lammers-NoordamMijn naam is J.A. Lammers-Noordam, roepnaam Coby. Ik ben geboren in 1944, ben getrouwd en we hebben twee dochters. Sinds een aantal jaren ben ik een BABS, buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik had me aangemeld en ben daarna officieel geïnstalleerd.
  Wat is het leuke van deze functie?
  Het leukste vind ik, om “De Dag” voor de mensen die in het huwelijk treden, tot de leukste en de fijnste dag te maken. Daarom probeer ik, na een persoonlijk gesprek, een toespraak op maat te maken met wat leuke dingen erin, zodat er op zo’n plechtig moment ook nog gezellig wat te lachen valt. Ik laat de ceremonie, samen met een gastvrouw/gastheer vanuit de gemeente, goed verlopen. Door de aanstaanden erop te attenderen dat zij zelf ook kunnen bijdragen aan het succes van hun dag, zoals de keuze van de muziek en het laten aanreiken door een speciaal iemand van de ringen, draag ik ertoe bij dat het helemaal hun dag wordt. Wilt u er ook helemaal uw dag van maken? Misschien mag ik dan uw BABS worden? Dan zien we elkaar!

  Pieter Hoogenraad

  Foto van Pieter HoogenraadMijn naam is Pieter Hoogenraad, geboren en getogen (Maas)sluiser. Van 1998 tot 2006 ben ik wethouder geweest na ongeveer 20 jaar raadslidmaatschap. Ik ben getrouwd en heb twee dochters.
  Sinds 1998 voltrek ik met veel plezier huwelijken in Maassluis. Belangrijk daarbij vind ik dat het voor het bruidspaar, familie en kennissen een feest moet zijn om in Maassluis te huwen. Uitgangspunt is dat het bruidspaar de inhoud van de bijzondere bijeenkomst bepalen. Er wordt door mij altijd eerst contact opgenomen met het bruidspaar om de plechtigheid te bespreken.

  Peter Anker

  Foto van Peter Anker Naast mijn werk als docent in het hoger onderwijs ben ik buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik vind het heel bijzonder dat ik deel mag uitmaken van wat voor velen één van de mooiste dagen uit het leven is. Ik probeer zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van het bruidspaar. Het is tenslotte hun dag. Mijn toespraak is persoonlijk. Ter voorbereiding kom ik graag bij het bruidspaar thuis om samen te bespreken hoe dé plechtigheid gaat verlopen.
  Mijn ervaring is dat de meeste bruidsparen graag een plechtigheid willen met een mix van persoonlijke, humoristische, ongedwongen en feestelijke elementen, afgewisseld met een op het juiste moment serieuze en plechtige ondertoon. Ik voldoe graag aan deze wens.

  Annemarie Zeegers

  Foto van Annemarie Zeegers Bijna mijn hele leven heb ik in Maassluis gewoond en ligt mijn hart in Maassluis. Mijn werk van BABS doe ik met veel plezier voor deze gemeente. Ik ben geboren in 1962, moeder van Rogier en Maurice (een tweeling) en getrouwd met John Peter. Ik ben sinds 2009 werkzaam als receptioniste/administratief medewerkster op het Geuzencollege in Vlaardingen. Toen mij in 1999 werd gevraagd of ik er iets voor voelde om als BABS aan de slag te gaan, moest ik daar even over nadenken. Het is nogal wat, je bent toch mede verantwoordelijk voor het slagen van de huwelijksdag van het bruidspaar, maar na een korte bedenktijd heb ik JA gezegd. En daar heb ik nog steeds geen spijt van. Met ruime ervaring en een groot aantal huwelijken verder (niet teveel, het moet leuk blijven natuurlijk!) vind ik het iedere keer weer een feestje om te doen. Je stapt in de levens van mensen die je daarvoor vaak nog niet kende. Je hoort de meest vertrouwelijke dingen (die je natuurlijk niet altijd in een toespraak noemt) en ziet altijd blije mensen.
  Mijn manier van werken is simpel. Plezier en een ontspannen dag staan bij mij voorop. Geen zware toespraken (tenzij je erop staat), maar een op maat gemaakt verhaal waar elk bruidspaar zichzelf in kan herkennen. Per slot van rekening is het jullie trouwdag waarin genieten het belangrijkste is en waarbij één ding alleen maar van je wordt verlangd: JA zeggen, net zoals ik dat tegen deze functie heb gezegd.

  Ruud Timmermans

  Foto van Ruud Timmermans De rol en de inbreng van de buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand lijkt van ondergeschikt belang op de dag van het huwelijk. Een formaliteit die nu eenmaal volgens de wet moet worden uitgevoerd. Wanneer de ambtenaar van die gedachte zou uitgaan is er iets mis. Daarom vind ik, en met mij de collega-ambtenaren van de Burgerlijke Stand, dat juist aan dat onderdeel van de huwelijksdag veel aandacht moet worden besteed. Het contact tussen het aanstaande bruidspaar en die ambtenaar is een wezenlijk onderdeel hetgeen naar mijn mening kan worden bereikt in een persoonlijk gesprek, bij voorkeur thuis.  Dan zijn we geen  vreemden meer voor elkaar, en kan ongedwongen over het feitelijke trouwen worden gesproken. Dan is het zelfs mogelijk om op het allerlaatste moment eventueel iets te wijzigen of aan te vullen. Bijvoorbeeld het aanreiken van de trouwring door iemand anders dan de trouwambtenaar. Voor het bruidspaar is het belangrijk dat er geen verrassingen zijn, dat geeft rust op die belangrijke dag die het trouwen toch is. Op die manier probeer ik een bijdrage te leveren op deze eerste dag van het getrouwd samenzijn van het bruidspaar.

  Ella Steehouwer-Schuller

  Foto van Ella Steehouwer-SchullerNa een verzoek van een familielid of ik hen kon trouwen, ben ik mij gaan verdiepen in de functie van de buitengewone ambtenaar. Nu, vele huwelijken verder, kan ik zeggen dat ik het een erg prettige functie vind. Vooral de persoonlijke gesprekken met het aanstaande paar is elke keer weer iets speciaals. De wensen van beiden komen dan naar voren. Je krijgt een beeld van wie ze zijn, wie en wat nog meer centraal staat in hun leven. Het is een belangrijke persoonlijke stap en daar wil ik graag een steentje aan bijdragen door o.a. de huwelijksvoltrekking en de toespraak op een voor hen (herkenbare) specifiek gerichte gebeurtenis te laten zijn. Naast gehuwd en moeder van twee volwassen kinderen te zijn, heb ik zitting in twee bezwaarschriftencommissies en ben actief als vrijwilliger o.a. bij het gemeentemuseum, beleidsmatig in allerlei platforms voor gehandicapten, aangepast sporten, muziek en fondsenwerving.

  Ellen Joy Groosman-van den Brandhof

  Foto van Ellen Joy Groosman-van den BrandhofIk ben Ellen Joy Groosman-van den Brandhof (1946). Ik ben sinds 1970 getrouwd en heb twee kinderen. Mijn ervaring als ambtenaar van de burgerlijke stand is nog niet ruim, maar ik vind het leuk om te doen. Vooral om samen met het bruidspaar de juiste toon te vinden voor de bijeenkomst, zodat alle handelingen passen bij het paar en de achtergrond waarom ze willen trouwen. Ik vind het huwelijk een sociale aangelegenheid en probeer dat ook in mijn toespraak te verwerken.

  Hanneke Volker

  Foto van Hanneke VolkerNadat ik gestopt ben met mijn werkzaamheden als directiesecretaresse, wil ik een nieuwe uitdaging aangaan. Ooit begonnen op de afdeling Bevolking van de gemeente Woerden, waar ik o.a. ondertrouw deed, vind ik het nu leuk als Buitengenoon Ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) aan de slag te gaan. Het is mijn bedoeling dat de huwelijksdag een dag wordt waarop je altijd met een fijn gevoel kunt terugkijken. Het is tenslotte jullie dag, waaraan ik door mijn betrokkenheid mede een fraaie invulling kan geven. Het leuke van het trouwen nu is, dat de BABS er tijd kan insteken om zich voor te bereiden op een persoonlijke benadering. Dat geeft aan de trouwdag een extra feestelijk tintje.De voorbereiding van jullie huwelijk vind ik belangrijk, dus stel ik het op prijs een informatief gesprek te hebben, zodat ik een huwelijksplechtigheid op maat kan leveren. Het is goed een mix te vinden tussen vrolijkheid en serieuze momenten. Dat is dan ook de uitdaging, die ik samen met jullie aanga. Mijn werk als secretaris van de Stichting Maassluis Maritiem geeft mijn betrokkenheid bij Maassluis en haar bewoners aan. In die functie heb ik regelmatig te maken met diverse mensen en het organiseren van activiteiten. Tot slot: mijn naam is Hanneke Volker, ik ben getrouwd en heb 2 volwassen dochters.

  Paul Daeter

  Foto van Paul DaeterMijn naam is Paul Daeter (1945).
  Vanaf 1977 woon ik met plezier in Maassluis, ben getrouwd en mijn vrouw en ik hebben twee gehuwde dochters. Naast mijn drukke werkzaamheden heb ik altijd tijd vrij gemaakt voor hobby’s waaronder geschiedenis en genealogie. Het sluiten van een huwelijk heeft zowel met geschiedenis als met genealogie te maken. Twee mensen schrijven geschiedenis door elkaar te beloven samen in voor- en tegenspoed verder door het leven te gaan en families raken aan elkaar verwant. Het bruidspaar kiest er voor de belofte van trouw aan elkaar uit te spreken ten overstaan van familie, vrienden en de gemeente en daardoor is het voor hen een unieke dag in hun leven. Om deze unieke dag ook tot een onvergetelijke dag te maken, vind ik het heel erg belangrijk om tijdens een persoonlijk gesprek met het aanstaande bruidspaar kennis te maken en samen met hen te bespreken op welke manier zij vorm willen geven aan hun belangrijke dag. Graag zal ik mijn bijdrage leveren door zorg te dragen voor een stijlvolle huwelijksvoltrekking naar wens van het aanstaande bruidspaar waaraan zij met plezier en voldoening kunnen terugdenken.

  Lia Vlendré

  Foto van Lia VlendréGraag wil ik mij aan u voorstellen. Mijn naam is Lia Vlendré en ik ben geboren in 1950. Zelf ben ik gehuwd en heb twee uitwonende kinderen en twee kleinkinderen. Sinds 1980 ben ik met heel veel plezier woonachtig in Maassluis! Ook ben ik nog gedeeltelijk werkzaam in de gezondheidszorg.
  Waarom ben ik ambtenaar van de Burgerlijke stand geworden?
  Het is toch fantastisch om mee te mogen werken aan de mooiste dag in het leven van mensen: hun trouwdag. Deze trouwdag wordt samen met het toekomstige echtpaar goed voorbereid en er is veel mogelijk om deze dag tot een succes te maken! Ik sta zelf ook achter een officiële bevestiging van de band tussen twee mensen in een samenlevingsvorm zoals het huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Het zegt iets over vertrouwen hebben in elkaar en in de toekomst die samen wordt opgebouwd. Misschien mag ik daarom uw ambtenaar van de burgerlijke stand worden?

  Jan de Visser

  Foto van Jan de VisserLiefde en trouw: wat kun je je nog meer wensen! Voor een heleboel mensen vormen deze twee zaken het hoogtepunt van hun leven, als ze besluiten met elkaar in het huwelijk te treden. Ik wil daar graag aan meewerken. Ik ben Jan de Visser, en vanuit mijn voormalige wethouderschap ben ik gevraagd of ik mee wilde werken aan de huwelijkssluitingen in Maassluis. Dat was een overbodige vraag, want vanuit mijn predikantschap deed ik dat al jaren. Inmiddels ben ik advocaat in Den Haag, én nog steeds BABS in Maassluis – ook al jaren.
  Op je trouwdag gaat het om twee heel uiteenlopende zaken: punt één moet alles volgens de wet in orde zijn (maar daar trekt je verliefdheid zich niets van aan) en punt twee wil je niets anders dan vorm en inhoud geven aan je liefde (maar daarover is in de wet weer geen woord te vinden).
  Graag, heel graag help ik jullie om deze dag van uitersten tot de meest spectaculaire en bijzondere dag van je leven te maken. Want tja: liefde en trouw: wat wil je nog meer?!

  Els Uilenhoed-Postma

  Mijn naam is Els Uilenhoed, geboren in Drachten (Fr.), getrouwd met André, moeder van Erik en Peter en werkzaam als lerares in het Basisonderwijs in Maassluis.
  Trouwen met elkaar, ook wettelijk kiezen voor elkaar, is en blijft een heel bijzonder moment in het leven van twee mensen. En goed moment om tijdens de huwelijkssluiting terug te kijken op wat jullie samenbracht en samenhoudt.
  In ons voorgesprek kan ik een goed beeld krijgen van jullie wensen. Ik zie het dan ook als een uitdaging om van jullie huwelijksvoltrekking iets persoonlijks en bijzonders te maken. 
  Ik wens jullie een heel fijne voorbereidingstijd naar jullie huwelijksdag toe.

  Sandra Vreugdenhil

  Foto van Sandra VreugdenhilGraag wil ik mij hierbij voorstellen. Mijn naam is Sandra Vreugdenhil. Ik ben een geboren en getogen Maassluise en moeder van een zoon: Thomas. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2013 ben ik gekozen in de gemeenteraad. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer.
  Trouwen of een geregistreerd partnerschap is, volgens mij, een van de leukste, mooiste en spannendste stappen die je samen met je partner kunt maken. Bewust de keuze voor elkaar en voor een toekomst samen maken en misschien zelfs wel een gezin stichten. Aan mijn eigen huwelijksplechtigheid heb ik mooie herinneringen. Voor mij een van de redenen om buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te worden. Daarbij beschouw ik het als een grote eer om onderdeel te mogen uitmaken van dit speciale moment. Ik zal mijn uiterste best doen om de huwelijksplechtigheid, samen met het bruidspaar helemaal naar hun wensen in te vullen. Opdat ook zij een mooie herinnering aan dit moment hebben.

  Martin Weeda

  Op een kaartavondje bij een bevriend stel kreeg ik een speelkaart toegespeeld met daarop de tekst: 'Wil jij onze BABS zijn?'. Dit de was de aanleiding om mij te verdiepen in deze functie en om mij uiteindelijk te melden als trouwambtenaar bij de gemeente Maassluis. Het is geweldig om een rol te kunnen spelen op een belangrijke dag in het leven van mensen.
  Ik ben geboren (1957) en getogen in Maassluis en mag mij dus 'Sluizer' noemen. Ik werk als docent economie in het middelbaar beroepsonderwijs en ben tevens bestuurslid van tennisvereniging Bequick.
  Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is het belangrijk een persoonlijke noot aan het officiële gedeelte van de huwelijksvoltrekking toe te voegen. Daarom wil ik graag vooraf kennismaken met het bruidspaar en in een gesprek achter hun wensen en ideeën voor deze bijzondere dag komen. Ik streef naar een luchtige, herkenbare toespraak, waarin ruimte is voor een lach en misschien ook wel een traan(tje).


  'Eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand

  Ook is het in Maassluis mogelijk om uw huwelijk te laten voltrekken door een voor u bekende ambtenaar van de burgerlijke stand uit een andere gemeente. Wilt u uw 'eigen' ambtenaar meenemen om uw huwelijk laten te voltrekken dan moet u hiervoor 8 weken voor de huwelijksvoltrekking een schriftelijk verzoek indienen. Via onderstaand te downloaden aanvraagformulier kunt u een verzoek richten aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis om uw 'eigen' ambtenaar voor één dag te laten benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Voorwaarde is dat deze BABS bevoegd moet zijn om in een Nederlandse gemeente een huwelijk te mogen voltrekken.

  Bij het schriftelijk verzoek moet u overleggen:

  • Een kopie legitimatiebewijs van de te benoemen BABS
  • Het besluit van de gemeente waar de BABS is benoemd
  • Een verklaring waaruit de beëdiging als ambtenaar van de burgerlijke stand bij de rechtbank blijkt.

  Overige zaken eigen BABS

  1. Het is de taak van de ambtenaar om het huwelijk conform de wet te voltrekken en de akte tijdig op te halen (en te retourneren) in het stadhuis. Hiervoor wordt een werkinstructie opgemaakt waarin staat aan welke regels de ambtenaar zich moet houden om het huwelijk naar behoren te voltrekken.
  2. Vanuit de gemeente Maassluis wordt geen toga beschikbaar gesteld.De 'eigen' ambtenaar ontvangt van de gemeente Maassluis geen vergoeding voor het voltrekken van het huwelijk.

  Kosten
  Voor de eenmalige benoeming tot ambtenaar van de burgerlijke stand worden extra leges in rekening gebracht (zie het overzicht Prijzen).

  Download

  lees meer
 • 5. Prijzen trouwlocaties in Maassluis

  Tarieven 2017

  Voor het voltrekken van een huwelijk of registeren van een partnerschap in onderstaande locaties en op onderstaande tijdstippen worden de hieronder vermelde leges in rekening gebracht. Buiten deze tijdstippen wordt een extra bedrag van €133,90 in rekening gebracht.
   

  Stadhuis

  maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  276,50

  vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur

  276,50

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  517,50

  Kosteloos: dinsdag om 09.00 of 09.30 uur: zie (1)

  ---

  Eenvoudig: maandag, dinsdag en donderdag tussen 10.30 en 15.30 uur: zie (2)

  136,65

  Stadhuistuin

  maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  563,00

  vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur

  563,00

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  820,00

  Gemeenlandshuis van Delfland

  (tarief is exclusief de kosten die vereniging Hendryck de Keyser in rekening brengt)

  maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  163,00

  De Ridderhof

  maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  496,00

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  595,00

  Nationaal Sleepvaartmuseum

  dinsdag tot en met vrijdag om 12.00, 13.00 of 16.00 uur

  499,00

  zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur

  592,00

  Witte Kerkje

  maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  499,00

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  592,00

  Partyschip Diane

  (prijzen zijn inclusief drie uur varen)

  maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  1.071,00

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  1.190,00

  Uw eigen trouwlocatie kiezen

  (exclusief de huur van de locatie)

  maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur

  306,00

  vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur

  306,00

  zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur

  371,00

  Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

  Het administratief omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk (zonder ceremonie) kost € 57,80

  Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk met ceremonie vindt plaats in de trouwzaal of een andere door de gemeente hiertoe aangewezen locatie. Hiervoor gelden de tarieven en tijdstippen zoals deze hierboven vermeld zijn.

  Andere tarieven
  Afschrift akte € 12,90
  Trouw- of partnerschapsboekje € 21,00
  gewone uitvoering
  Trouw- of partnerschapsboekje € 36,80
  luxe uitvoering
  Gemeentegetuige € 78,85
  Uittreksel uit de basisregistratie personen € 15,00
  (BRP) (aanvraag aan de balie)
  Uittreksel uit de basisregistratie personen € 8,25
  (BRP) (aanvraag digitaal)
  Verklaring huwelijksbevoegdheid € 22,90
  Eenmalige benoeming tot ambtenaar van € 162,85
  de burgerlijke stand


  (1) Sobere plechtigheid zonder toespraak met alleen de wettelijke bepalingen in een aparte trouwkamer (max. 10 personen)

  (2) Sobere plechtigheid zonder toespraak met alleen de wettelijke bepalingen in de trouwzaal (uitsluitend bedoeld voor inwoners Maassluis)

  lees meer